[/caption] " /> Ny fiskdöd i Bjuv | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ny fiskdöd i Bjuv

Sven Bergman är miljöchef på Findus och var uppenbart stressad när Hd.se ställde frågor om senaste fiskdöden.

Under söndagen stod det klart att Bjuv drabbats av ännu en fiskdöd. Denna gång i Boserupsbäcken. Enligt Hd.se har livsmedelsföretaget Findus låtit rensa ån på död fisk efter upptäckten. Varför man gjort detta vill man inte svara på.
Fiskevårdaren Fredrik Lundblad från Bjuv hittade under söndag morgon stora mängder död fisk i Boserupsbäcken. Han började genast ta vattenprover och följde ån uppströms i hopp om att hitta orsaken till fiskdöden. I stället hittade han en man, utsänd av Findus, som stod och håvade död fisk. Mannen vägrade prata med tidningen HD, som följt med Lundblad längs ån.
Findus kommunikationschef Anna Broekman kan inte förklara hur det gick till när beslutet fattades att Findus personal skulle rensa bort den döda fisken. Hon erkänner dock att åtgärden beordrades av dem.
Läs mer här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta