Förhoppningsvis kommer denna nya lag att styra yrkestfisket i en sundare riktning, men många osäkerheter runt lagen återstår.[/caption] " /> Ny fiskelag skall påskynda selektivt fiske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Ny fiskelag skall påskynda selektivt fiske
Förhoppningsvis kommer denna nya lag att styra yrkestfisket i en sundare riktning, men många osäkerheter runt lagen återstår.

Förhoppningsvis kommer denna nya lag att styra yrkestfisket i en sundare riktning, men många osäkerheter runt lagen återstår.

Från och med 1 januari börjar så kallad landningsskyldighet att gälla inom svensk fiske. Förhoppningen är att lagen ska leda till mindre utkast.
När landningsskyldigheten nu införs, innebär det att fångst som tidigare inte fick landas, nu måste landas i hamn. Den avräknas då från tillåten kvot. Oönskade bifångster måste också landas, till exempel fisk som är under minimimåttet eller inte efterfrågas på marknaden.
-Tanken är att lagen ska minimera utkast, oönskade fångster och påskynda utvecklingen av ett mer selektivt fiske, säger Ingemar Berglund, avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
Det är tänkt att yrkesfiskarna, efter lagens införande, ska tjäna mer på att bara få upp den fisk de ska sälja. Lagen ska alltså göra det olönsamt och besvärligt att få upp andra fångster. På så sätt kommer fiskarna förhoppningsvis att välja fiskeredskap som låter de varelser som nu blir oönskade fångster, stanna kvar i havet. Ett exempel kan vara att man fångar fisk eller skaldjur i burar istället för i trål eller nät.
Många detaljer runt lagen återstår dock och det blir intressant att se vilka effekter den kan åstadkomma.
Läs mer på den komplexa lagen på eu:s egen sida.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta