Förhoppningsvis kommer denna nya lag att styra yrkestfisket i en sundare riktning, men många osäkerheter runt lagen återstår.[/caption] " /> Ny fiskelag skall påskynda selektivt fiske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Ny fiskelag skall påskynda selektivt fiske
Förhoppningsvis kommer denna nya lag att styra yrkestfisket i en sundare riktning, men många osäkerheter runt lagen återstår.

Förhoppningsvis kommer denna nya lag att styra yrkestfisket i en sundare riktning, men många osäkerheter runt lagen återstår.

Från och med 1 januari börjar så kallad landningsskyldighet att gälla inom svensk fiske. Förhoppningen är att lagen ska leda till mindre utkast.
När landningsskyldigheten nu införs, innebär det att fångst som tidigare inte fick landas, nu måste landas i hamn. Den avräknas då från tillåten kvot. Oönskade bifångster måste också landas, till exempel fisk som är under minimimåttet eller inte efterfrågas på marknaden.
-Tanken är att lagen ska minimera utkast, oönskade fångster och påskynda utvecklingen av ett mer selektivt fiske, säger Ingemar Berglund, avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
Det är tänkt att yrkesfiskarna, efter lagens införande, ska tjäna mer på att bara få upp den fisk de ska sälja. Lagen ska alltså göra det olönsamt och besvärligt att få upp andra fångster. På så sätt kommer fiskarna förhoppningsvis att välja fiskeredskap som låter de varelser som nu blir oönskade fångster, stanna kvar i havet. Ett exempel kan vara att man fångar fisk eller skaldjur i burar istället för i trål eller nät.
Många detaljer runt lagen återstår dock och det blir intressant att se vilka effekter den kan åstadkomma.
Läs mer på den komplexa lagen på eu:s egen sida.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta