[/caption] " /> Ny gäddfabrik på Värmdö | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ny gäddfabrik på Värmdö

Ingen myllrande våtmark än, men i vår kommer fisk och andra arter hit. (Foto: Micael Söderman)

Sportfiskarna:
Sportfiskarnas Rovfiskprojekt arbetar nu bland annat med att skapa en våtmark för gädda och andra fiskarter att leka i på Värmdö vid Hemmesta.
Sedan en tid pågår arbetet med att restaurera våtmarken Hemmesta sjöäng på Värmdö i Stockholms län. Projektet är ett samarbetsprojekt mellan Värmdö kommun, Trafikverket, WWF, Värmdö fågelklubb och Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund.
– Sportfiskarna vill verkligen ge Värmdö kommun en stor eloge för all tid och engagemang som de lagt ner i projektet. Vi hoppas att våtmarken kan fungera som en inspiration för andra kommuner att ta efter, säger Micael Söderman, biolog och projektledare på Sportfiskarnas Rovfiskprojekt.
Redan innan projektet påbörjades var området tidvis översvämmat men eftersom avrinningsområdet är utdikat så försvann vattnet lika fort som det rann till. Resultat blev att den mesta rom som de lekande gäddorna och andra fiskar lade torrlades och därmed dog rommen innan den hann kläcka. Den snabba uttransporten av vatten i de rätade dikena bidrog också till en omfattande näringstransport till utanförliggande kust.

Projektet kommer att återskapa ett våtmarksområde på ca 7 hektar genom att det i nedkant byggs en reglerbar fördämning med fiskväg. Vidare har mycket av den högre vegetation som viden, al och vass tagits bort. Åtgärden gynnar naturligtvis andra våtmarksarter utöver fisk.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta