Ny gäddfabrik på Värmdö

Ingen myllrande våtmark än, men i vår kommer fisk och andra arter hit. (Foto: Micael Söderman)

Sportfiskarna:
Sportfiskarnas Rovfiskprojekt arbetar nu bland annat med att skapa en våtmark för gädda och andra fiskarter att leka i på Värmdö vid Hemmesta.
Sedan en tid pågår arbetet med att restaurera våtmarken Hemmesta sjöäng på Värmdö i Stockholms län. Projektet är ett samarbetsprojekt mellan Värmdö kommun, Trafikverket, WWF, Värmdö fågelklubb och Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund.
– Sportfiskarna vill verkligen ge Värmdö kommun en stor eloge för all tid och engagemang som de lagt ner i projektet. Vi hoppas att våtmarken kan fungera som en inspiration för andra kommuner att ta efter, säger Micael Söderman, biolog och projektledare på Sportfiskarnas Rovfiskprojekt.
Redan innan projektet påbörjades var området tidvis översvämmat men eftersom avrinningsområdet är utdikat så försvann vattnet lika fort som det rann till. Resultat blev att den mesta rom som de lekande gäddorna och andra fiskar lade torrlades och därmed dog rommen innan den hann kläcka. Den snabba uttransporten av vatten i de rätade dikena bidrog också till en omfattande näringstransport till utanförliggande kust.
Projektet kommer att återskapa ett våtmarksområde på ca 7 hektar genom att det i nedkant byggs en reglerbar fördämning med fiskväg. Vidare har mycket av den högre vegetation som viden, al och vass tagits bort. Åtgärden gynnar naturligtvis andra våtmarksarter utöver fisk.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...