[/caption] " /> Ny gäddfabrik på Värmdö | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ny gäddfabrik på Värmdö

Ingen myllrande våtmark än, men i vår kommer fisk och andra arter hit. (Foto: Micael Söderman)

Sportfiskarna:
Sportfiskarnas Rovfiskprojekt arbetar nu bland annat med att skapa en våtmark för gädda och andra fiskarter att leka i på Värmdö vid Hemmesta.
Sedan en tid pågår arbetet med att restaurera våtmarken Hemmesta sjöäng på Värmdö i Stockholms län. Projektet är ett samarbetsprojekt mellan Värmdö kommun, Trafikverket, WWF, Värmdö fågelklubb och Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund.
– Sportfiskarna vill verkligen ge Värmdö kommun en stor eloge för all tid och engagemang som de lagt ner i projektet. Vi hoppas att våtmarken kan fungera som en inspiration för andra kommuner att ta efter, säger Micael Söderman, biolog och projektledare på Sportfiskarnas Rovfiskprojekt.
Redan innan projektet påbörjades var området tidvis översvämmat men eftersom avrinningsområdet är utdikat så försvann vattnet lika fort som det rann till. Resultat blev att den mesta rom som de lekande gäddorna och andra fiskar lade torrlades och därmed dog rommen innan den hann kläcka. Den snabba uttransporten av vatten i de rätade dikena bidrog också till en omfattande näringstransport till utanförliggande kust.

Projektet kommer att återskapa ett våtmarksområde på ca 7 hektar genom att det i nedkant byggs en reglerbar fördämning med fiskväg. Vidare har mycket av den högre vegetation som viden, al och vass tagits bort. Åtgärden gynnar naturligtvis andra våtmarksarter utöver fisk.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta