Annons
Ny svensk satsning sjösätts: Bli en Laxskyddare! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Bli en Laxskyddare du med! Foto: Magnus Nordin
Ny svensk satsning sjösätts: Bli en Laxskyddare!

2019 var laxens internationella år, med massor av evenemang och satsningar för att vårda laxen och dess livsmiljöer. Frågan är förstås vad som händer sedan? Nu kommer ett svenskt initiativ: Laxskyddare.

Det är Stiftelsen för Östersjölaxen som uppmanar svenska sportfiskare och naturvänner att gå med i den nya rörelsen, som verkar för att skydda den vilda laxen och havsöringen. Mottot är: ”Om du älskar dem, så skydda dem”.

”Östersjölaxen och havsöringen har ett stort värde för den ekologiska balansen i Östersjön och ett stort symbolvärde för en frisk Östersjö och dess levande fria vattendrag. Vårt mål är att arbetet ska leda till viktiga positiva följdverkningar för Östersjön och dess mynnande vattendrag. Vi utmanar så många som möjligt att vara med på den gräsrotsrörelse som nu är igång”, skriver stiftelsen genom sin hållbarhetschef Anders Wallgren.

Här får du veta med om satsningen, och hur du själv kan vara en del av den!

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Här är en av de skarvar från Älvkarlebytrakten som analyserats. Foto: Älvkarleby Sportfiske/SLU
Skarvens föda analyserad: ”Äter jättemycket fisk”

”Jag tänker inte uppskatta antalet skarvar kring Älvkarleby/Gävle men jag tror att under häckningstiden uppgår deras föda till minst 1 ton per dygn”. Det säger Janne Olsson på Älvkarleby sportfiske.

Att skarven äter mycket fisk är naturligtvis ingen nyhet, men exakt hur deras svenska kostcirkel ser ut har varit ganska okänt. Janne Olsson på Älvkarleby Sportfiske har under flera år varnat för skarvens framfart i området, och även försökt att lära känna arten bättre.
Han har nu studerat återrapporteringen av deras skyddsjakt från år 2019 och 2020, och det handlade om 180 stycken skarvar.
– På samtliga skarvar har maginnehållet analyserats och resultatet av detta är att skarven som söker föda i Dalälven samt mynningsområdet har haft följande fiskar i magen: Strömming, Nors, Nejonögon, Smolt av Havsöring och Lax, Tånglake, Tobis, Sik, Spigg, Svartmunnad smörbult, berättar Janne Olsson.
– Varje år ställer man sig frågan. Hur mycket fisk finns det egentligen?

De testar nu att sätta ut runt 6 000 stycken 2-somriga havsöringar under hösten i stället, med förhoppningen att fågelpredationen på dessa blir mindre än utsättningen som sker på våren.
– Även hägerpopulationen är mindre nu under senhösten. Vi vet däremot lite om hur dessa havsöringar tar sig an denna höstutsättning då dessa enligt biologiska klockan skall vandra ut på våren. Vi har nu märkt den stora sorteringen med pittags, 3 000 stycken, säger Janne Olsson till Fiskejournalen.
De hoppas nu att dessa öringar så småningom ska komma sportfisket till gagn, och inte mestadels i hamna i skarvmagar.

Du kanske även gillar detta