Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nya ägardirektiv för Jämtkraft?

Skall nya ägardirektiv tvinga Jämtkraft till förändrad inställning om biologisk mångfald och vattenkraft?

Östersundsposten rapporterar att Sportfiskarna och Naturskyddsföreningen uppvaktat Östersunds kommun med en skrivelse. Organisationerna anser att Jämtkraft måste ge avkall på lite av sin vinst för att främja länets biologiska mångfald.
Det är snart dags för Jämtkrafts ägare, Östersunds kommun, att förse bolaget med nya ägardirektiv. Då klev Bo-Yngve Nilsson från Sportfiskarna in på Östersunds kommunstyrelsesammanträde och överlämnade en skrivelse till kommunalrådet Katarina Nyberg-Finn (S). Både Sportfiskarna och Naturskyddsföreningen tycker att Jämtkraft kan göra mer för att främja biologisk mångfald än vad de gör idag. Förhoppningen från skrivelsens avsändare är att huvudägaren Östersunds kommun ska ta till sig informationen och tänka om.
– I riksdagen pratar man mycket om biologisk mångfald och där förekommer Jämtland i diskussionerna. Vi vill komma in på kommunal nivå och ha en dialog om vad som är bra och gynnsamt för ett län som lever mycket på sportfiske, säger Bo-Yngve Nilsson till Östersundsposten.
Här kan du läsa hela artikeln i ÖP.
Vill du läsa tidigare notiser om Jämtkraft? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta