Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nya avslöjanden om Jämtkraft

Rapporten "Hållbarhetsanalys kring småskalig vattenkraft i lokalt perspektiv -Långforsen i Nedre Långan" blev färdig 2001. ISBN 91-87908-56-5

Nu har det kommit fram att Jämtkraft använt sig av ekonomiska påtryckningar när det gäller forskningsresultat. Enligt uppgift hotades Mittuniversitetet med indragna forskningsmedel, om en rapport angående småskalig vattenkraft skulle komma med “fel” resultat.
Enligt nya uppgifter till Fiskejournalen beställde Jämtkraft 1999 en rapport om småskalig vattenkraft från Mitthögskolan i Östersund. Rapporten, som Jämtkraft betalade 750 000 kronor för, skulle utreda hållbarheten i att bygga ut småskalig vattenkraft vid Långforsen i nedre Långan. De källor vi pratat med uttrycker dock en stark skepsis mot Jämtkrafts intentioner med rapporten. En som fanns med i processen var forskaren och universitetslektorn Paul van den Brink.
– Rapporten skulle helt klart beskriva möjligheterna med att bygga ut Långforsen, inte konsekvenserna.
Paul van der Brink var vid tidpunkten anställd av Mittuniversitetet och deltog i flera möten om undersökningen och rapporten, vilket han gjorde i egenskap av styrelsemedlem i Naturskyddsföreningen.

– Jag fick påtryckningar om att det var viktigt att Mittuniversitetet uttryckte sig positivt, annars skulle vi inte få några mer forskningsmedel från Jämtkraft, säger Paul van der Brink.
Fiskejournalen har kontaktat Jämtkrafts presstalesman Anders Rubensson, som inte vill kommentera detta på telefon. Vi får istället ett skriftligt svar som säger att ”anledningen till rapporten var att man ville ha en rapport som gav förutsättningar till en samråds och dialogprocess.”

Här hittar du tidigare notiser där vi granskar Jämtkraft.
Har du några egna erfarenheter av Jämtkraft och deras miljöengagemang?
Kontakta oss eller kommentera i fältet nedan.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta