[/caption] " /> Nya hajarter | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nya hajarter

En hammarhaj, flera arter inom denna grupp hotas av utrotning. (Copyright Ryo Sato/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

En undersökning visar att det kan finnas många fler hajarter än man tidigare trott. Enligt tidskiften Nature kan det röra sig om 79 nya arter.
En omfattande genetisk undersökning har hittat 79 potentiella nya haj-arter, skriver tidskriften Natures nyhetstjänst. Forskarna som ligger bakom studien undersökte fler än 4000 hajar. Man upptäckte då att vissa arter av haj egentligen bestod av flera arter som var lika varandra till utseendet.
Detta innebär att det kanske finns färre individer kvar av vissa hotade arter, till exempel den flerhorniga hammarhajen, än vad tidigare uppskattningar har visat.
Än så länge är de genetiska studierna inte tillräckligt för att konstatera att det verkligen rör sig om nya arter. Man behöver nu kombinera insamlad data med andra typer av studier.
Här kan du läsa artikeln från tidskriften Nature. (engelska)
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta