[/caption] " /> Nya hajarter | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nya hajarter

En hammarhaj, flera arter inom denna grupp hotas av utrotning. (Copyright Ryo Sato/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

En undersökning visar att det kan finnas många fler hajarter än man tidigare trott. Enligt tidskiften Nature kan det röra sig om 79 nya arter.
En omfattande genetisk undersökning har hittat 79 potentiella nya haj-arter, skriver tidskriften Natures nyhetstjänst. Forskarna som ligger bakom studien undersökte fler än 4000 hajar. Man upptäckte då att vissa arter av haj egentligen bestod av flera arter som var lika varandra till utseendet.
Detta innebär att det kanske finns färre individer kvar av vissa hotade arter, till exempel den flerhorniga hammarhajen, än vad tidigare uppskattningar har visat.
Än så länge är de genetiska studierna inte tillräckligt för att konstatera att det verkligen rör sig om nya arter. Man behöver nu kombinera insamlad data med andra typer av studier.
Här kan du läsa artikeln från tidskriften Nature. (engelska)
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta