Från och med den här säsongen blir det tillåtet att spara vilda havsöringar från Ljungan igen, vilket mötts av kritik från sportfiskare. Nu kommer ett motdrag som förhoppningsvis ska skydda beståndet. " /> Nytt grepp: Sätt tillbaka vilda öringen och vinn ett pris | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

12 månader sedan Sverige Anders Lundin
Den som sätter tillbaka en vild öring i Ljungan kan vinna ett pris. Foto: Jesper Ekberg
Nytt grepp: Sätt tillbaka vilda öringen och vinn ett pris

Från och med den här säsongen blir det tillåtet att spara vilda havsöringar från Ljungan igen, vilket mötts av kritik från sportfiskare. Nu kommer ett motdrag som förhoppningsvis ska skydda beståndet.

Det är nämligen en grupp fiskeentusiaster som tagit fram ett koncept, där det ska löna sig att återutsätta den vilda havsöringen i nedre Ljungan. När säsongen är över den 15 oktober så kommer alla som återutsatt en vild havsöring i nedre Ljungan att ingå i en lottning om gåvor från exempelvis FrödinFlies, Hardy och Guideline.

Daniel Persson berättar om tanken:

– Att det redan hårt utsatta vilda havsöringsbeståndet som finns i nedre Ljungan får en andra chans till överlevnad. Samtidigt som sportfiskare får en morot för att återutsätta sin fångst, så får de också en morot för att rapportera den. Med en tillförlitlig fångstrapportering underlättar man även arbetet för den lokala förvaltningsorganisationen. Utan engagerade sponsorer så hade det inte varit möjligt att skapa den här möjligheten för nedre Ljungans vilda havsöring, säger Daniel till Fiskejournalen.

Här kan ni läsa mer om konceptet, och vilka reglerna är!

Läs även om kritiken mot reglerna:

Kritik mot regler i Ljungan – får avliva vild öring igen

 

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta