Åtminstone sedan 2005 har miljöorganisationer och naturvänner kämpat för att bevara det stora gotländska vildmarksområdet Ojnareskogen och sjön Bästeträsk, som också är en viktig dricksvattentäkt. Sjöns rena, klara vatten kommer från Ojnareskogens unika natur, som är intressant ur många biologiska och ekologiska synvinklar. Här lever över 60 hotade djur- och växtarter. " /> Nytt hopp för vatten och miljö på Gotland | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Fiskejournalen
Nytt hopp för vatten och miljö på Gotland

Åtminstone sedan 2005 har miljöorganisationer och naturvänner kämpat för att bevara det stora gotländska vildmarksområdet Ojnareskogen och sjön Bästeträsk, som också är en viktig dricksvattentäkt. Sjöns rena, klara vatten kommer från Ojnareskogens unika natur, som är intressant ur många biologiska och ekologiska synvinklar. Här lever över 60 hotade djur- och växtarter.

Men, för gruvindustrin är miljön och vattentillgången för Gotlandsinvånare sekundär. Företagen Nordkalk och SMA vill bryta kalk och öppna nya, gigantiska täkter i Ojnareskogen.
Trots att området blivit föreslaget som nationalpark och Natura 2000-område har gruvbolagen lyckats hålla processen vid liv genom att vinna i flera snåriga rättsprocesser.

Nu rapporterar Sverige Radio att regeringen är nära ett beslut om att Ojnareskogen ska få skydd som ett Natura 2000-område, vilket i så fall sannolikt stoppar planerna på kalkbrytning i området. Ett formellt beslut väntas komma inom en vecka. För föreningen Bevara Ojnareskogen, Fältbiologerna och ett antal andra hårt kämpande miljöorganisationer har hoppet tänts. Gotlands största sjö och den unika Ojnareskogen kanske kan få andas ut i en tid då kortsiktiga vinstintressen går före självklarheter som tillgång till rent vatten och världsunik natur.

Nicka Hellenberg
Källa: SR Ekot.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta