Åtminstone sedan 2005 har miljöorganisationer och naturvänner kämpat för att bevara det stora gotländska vildmarksområdet Ojnareskogen och sjön Bästeträsk, som också är en viktig dricksvattentäkt. Sjöns rena, klara vatten kommer från Ojnareskogens unika natur, som är intressant ur många biologiska och ekologiska synvinklar. Här lever över 60 hotade djur- och växtarter. " /> Nytt hopp för vatten och miljö på Gotland | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Fiskejournalen
Nytt hopp för vatten och miljö på Gotland

Åtminstone sedan 2005 har miljöorganisationer och naturvänner kämpat för att bevara det stora gotländska vildmarksområdet Ojnareskogen och sjön Bästeträsk, som också är en viktig dricksvattentäkt. Sjöns rena, klara vatten kommer från Ojnareskogens unika natur, som är intressant ur många biologiska och ekologiska synvinklar. Här lever över 60 hotade djur- och växtarter.

Men, för gruvindustrin är miljön och vattentillgången för Gotlandsinvånare sekundär. Företagen Nordkalk och SMA vill bryta kalk och öppna nya, gigantiska täkter i Ojnareskogen.
Trots att området blivit föreslaget som nationalpark och Natura 2000-område har gruvbolagen lyckats hålla processen vid liv genom att vinna i flera snåriga rättsprocesser.

Nu rapporterar Sverige Radio att regeringen är nära ett beslut om att Ojnareskogen ska få skydd som ett Natura 2000-område, vilket i så fall sannolikt stoppar planerna på kalkbrytning i området. Ett formellt beslut väntas komma inom en vecka. För föreningen Bevara Ojnareskogen, Fältbiologerna och ett antal andra hårt kämpande miljöorganisationer har hoppet tänts. Gotlands största sjö och den unika Ojnareskogen kanske kan få andas ut i en tid då kortsiktiga vinstintressen går före självklarheter som tillgång till rent vatten och världsunik natur.

Nicka Hellenberg
Källa: SR Ekot.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta