Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nytt rekord från isen

Vi säger grattis till Thomas Norman som satte nytt personligt rekord för gädda. Fisken mätte 118 centimeter och föll för en ismetad mört.

Thomas Norman från Avesta anmäler en riktigt stor gädda till 100-klubben. På avkrokningsmattan kunde den mätas till 118 centimeter innan den släpptes tillbaka.
När vippan för ett av Thomas ismeten signalerade napp sprang han genast fram för att lägga ut avkrokningsmattan. Sedan greppande han spöet och gjorde mothugg.
– Jag kände först inte hur stor den var, men efter ett par vevtag tog det tvärstopp, säger Thomas.
Efter en dramatisk fajt kom gäddan till slut fram till ishålet. Då tyckte Thomas sig se att fisken var dåligt krokad. Väl på avkrokningsmattan kunde han konstatera att kroken hängde i en skinnflik i gäddans mungipa.
– Stolpe in, konstaterar Thomas som även fick ett nytt personligt rekord med sin 118 centimeter långa gädda.
Läs mer om 100-klubben.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta