Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Holm
Det blir nytt sjökort i Kalmars skärgård.
Nytt sjökort för Kalmars skärgård

I dagarna börjar ett nytt sjökort användas för Kalmars skärgård efter att det förra – efter 160 år – blivit gammalt och mindre aktuellt.

Kalmar kommun har i samarbete med ideella Segelsällskapet Vikingarna arbetat i två år med att dokumentera och flygfotograferat Kalmars södra skärgård. Den nya sjömätningen har gjorts i Västra sjön från T-bryggan ner till Bottorps hamn ut till farleden i sundet samt Stensölandets utsida.

De digitala sjökorten kommer vara färdiga under 2021. Redan nu finns de tryckta sjökorten hos Baltic.

– Hela området är flygfotat och områden som man tidigare inte vågat ge sig in i har dokumenterats. Vi har mätt djup, folk körde ju på grund eftersom det var så dåligt sjömätt. Det har ju inte gjorts på 160 år och då användes ekbåtar, säger Ola Bengtsson som är ordförande för Segelsällskapet Vikingarna Kalmar, till SVT.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Andreas Hagström tar över rodret på Beason båtar efter Peter Hedqvist. Foto: Privat
Fiskeprofil blir ny kapten på klassiskt båtföretag

Båtbranschen rider på en framgångsvåg, och både nya och gamla aktörer tar utvecklingen framåt. Nu står det klart att klassiska Beason Båtar får en ny ägare, nämligen i form av Andreas Hagström från Mariestad.

Andreas tar över efter Peter Hedqvist, som styrt skutan på Beason Båtar sedan 2006. Han kommer dock att vara kvar inom företaget, både med att bygga båtar och ta fram nya båtmodeller tillsammans med Andreas.
– Inom kort kommer vi presentera en modell som fyller ett hålrum i det nordiska sportfisket, meddelar Andreas Hagström.

Det ska tilläggas att Andreas Hagström, som är ett välkänt namn inom trollingkretsar, sedan tidigare driver Mariestads Marina. Enligt dem själva är intresset för välbyggda sportfiskebåtar som tål det nordiska klimatet stort, att och Beason är många sportfiskares ”drömbåt”.

Du kanske även gillar detta