Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Olof sprängde gränsen

Efter många och långa försök lyckade Olof Gustavsson äntligen spränga drömgränsen – en gädda på tio kilo. Den räckte dessutom till medlemskap i 100-klubben.
Olof, som bor i Vessigebro i Halland, var i väg och fiskade i Ätran i slutet av mars. Redan efter tio minuters fiske fick han ett bastant hugg på sin Bandit tail och efter fem minuters hård fajt kunde han landa en fin gädda.
Ganska snabbt kunde Olof konstatera att den var 110 centimeter lång och vägningen avslöjade att tiokilosgränsen var sprängd, med fyra hekto tillgodo.
”Det kändes riktigt skönt, efter mängder med gäddor med vikter mellan sju och nio kilo”, skriver Olof i anmälan till 100-klubben.
Gäddan simmar förstås vidare i Ätran, strax väster om Vessigebro.
Svenne Andersson

Olof Gustavsson med en välformad gädda som spräckte tiokilosvallen.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta