" /> Omfattande tjuvfiske i Storsjön | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Flera "spöknät" har tagits upp från Storsjön utanför Sandviken. I maskorna fanns gammal död fisk av flera arter.
Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Det storskaliga tjuvfisket upptäcktes när en fritidsfiskare hittade ett 300 meter långt ”spöknät” på djupt vatten.
Därefter har Storsjöns Fiskevårdsområdesförening hittat ytterligare 250 meter nät. I båda fallen var näten fulla av gös, gädda och abborre.

”Det är tjuvfiske helt enkelt där man säljer till restauranger och saluhallar”

– Det är bedrövligt. De här näten ligger och tar all fisk och den kommer inte ur. Det är tjuvfiske helt enkelt där man säljer till restauranger och saluhallar, säger föreningens ordförande Stefan Hedin, till P4 Gävleborg.

Händelsen är polisanmäld och fiskevårdsområdesföreningen är tacksam för tips från allmänheten om olovligt fiske i Storsjön.

Läs mer och lyssna på inslaget här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta