Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Omlöp i Hedefors

Snart är det dags för de första spadtagen i byggnationen av omlöpet vid Hedefors kraftstation.

Efter många turer kommer det snart att byggas ett så kallat omlöp i Säveån, vid Hedefors i Stenkullen. Samtidigt kommer Säveåns naturreservat att utvidgas. Detta skriver Göteborgs-posten.
Det har gått över 100 år sedan laxen kunde vandra förbi Hedefors. Då byggdes nämligen den kraftstation som satte stopp för att passera den lilla bruksorten mellan Floda och Lerum.
Länsstyrelsen ville dock återigen göra det möjligt och la fram ett förslag om att bygga en form av ränna vid sidan av kraftstationen för att lax och andra vattenlevande arter skulle kunna passera. Alla verkade tycka det var bra idé. Inte minst de boende i Hedefors.
Fiskejournalens redaktion är närmsta granne med det blivande omlöpet och kommer givetvis bevaka och rapportera från byggnationen.
Läs hela artikeln i Göteborgs-posten.
Tidigare notiser om Hedefors kraftstation hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta