[/caption] " /> Omlöpsbygge igång | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Omlöpsbygge igång

Jerker Madås från Geogruppen borrar för att skaffa data om markens egenskaper. (Foto: Morgan Fihn)

Denna veckan gick startskottet för det praktiska arbetet med att bygga en av Nordens mest omfattande fiskvägar i Hedefors. Nästa år ska det stå klart för lax och andra fiskar att vandra i.
Omlöpet i Säveån, vid Hedefors kraftverk i Lerums kommun, är ett av de mest komplicerade byggen av sitt slag som gjorts i Sverige. För att projekteringen ska bli så bra som möjligt, började skogarbetare i veckan att hugga ur den täta skog där själva fåran ska meandra sig fram.
– Sikten var lika med noll. För att geologerna ska kunna mäta och bedöma terrängen, var vi tvungna att gallra, säger projektledaren Morgan Lindkvist.
Läser av markegenskaper
Man har också börjat göra borrprover för att få information om marken alldeles intill dammluckan. Här ska man leda om de avloppsledningar som kommer att påverkas av omlöpet.
Jerker Madås står bakom spakarna på den avancerade borrmaskinen. Han sänder ner en sond som mäter markens egenskaper, skikt för skikt.
– Det fungerar som ett ekolod, fast för mark, berättar Jerker Madås.

Fiskejournalen kommer att följa bygget noga och arbetet kommer att dokumenteras både med stillbild och med film. Nästa vår beräknas laxar och andra fiskar kunna ta sina första simtag förbi Hedefors.
Läs tidigare notiser.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta