Fisket i Kalmarsund är rikskänt för sina stora abborrar, och där det även fångas fint med gäddor. Däremot leker väldigt få gäddor på andra sidan sundet, alltså i Ölands kustnära vatten. " />
Annons
Önskas på Öland: Fler gäddor som leker | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Varför är det inte fler gäddor som leker på Öland? Foto: Martin Petersson
Önskas på Öland: Fler gäddor som leker

Fisket i Kalmarsund är rikskänt för sina stora abborrar, och där det även fångas fint med gäddor. Däremot leker väldigt få gäddor på andra sidan sundet, alltså i Ölands kustnära vatten.

Det är Sportfiskarna som under våren provfiskar åtta vattendrag på Öland. Det är bara ett litet antal gäddor som vandrar upp från havet för att leka i kustnära vatten på Öland. Det fångades gädda i sex av de undersökta vattendragen, men inte alls i den mängd som önskats. Det konstateras också att beståndet av abborre är väldigt litet, men att det finns hopp tack vare fiskevården.

Provfisket har alltså understrukit och bekräftat bilden av ett starkt decimerade bestånd och behovet av omfattande åtgärder.

Varför är då beståndet av gädda så magert på Öland? En teori som framkommer är det höga predationstrycket det ökande bestånd av storspigg som äter yngel, och från sälar som äter vuxen fisk.

– En värdefull åtgärd är då att återskapa skyddade lekområden i sötvatten där lekfisken och de uppväxande ynglen är skyddade från spigg och säl. Det kan vara avgörande för att lyckas vända den negativa trenden, säger projektledaren Tobias Berger på Sportfiskarnas Kalmarkontor.

Läs inspirerande artiklar från östkusten:

Färre nätläggare – då blev det öringboom längs kusten

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Frågan är vilken diet denna gädda går på? Foto: Sola Predators
Fet, fetare, fetast – vad har denna gädda slukat?

Första advent närmar sig, och redan nu anländer en tidig julgris. Det handlar om en häpnadsväckande fet Värmlandsgädda, som vi förstås undrar vilken diet den kan tänkas gå på?

Gäddan i sin helhet.

Gäddan i sig kommer inte att skriva in sig i historieböckerna, eftersom den ”bara” vägde 7 kilo. Men med tanke på att den bara var 95 centimeter så är det underförstått att den var ovanligt tungt lastad. Som synes på bilden så har den frossat ordentligt på något, frågan är bara vad?
– Ja, den var riktigt fet. Vi har pratat en del om detta, och det går sjukt stor mört i det området vi fiskar på, en vanlig storlek är 20–25 centimeter. Vi tror att den stått och tryckt i sig en massa mört.

Det säger Daniel Löf i fisketeamet Sola Predators, som var med när kompisen Andreas Henriksson fick upp gäddan. De övriga i laget är Jesper Nilsson och Andreas Larsson.
Vi tackar för bilden på ”julgrisen” och hänvisar till Sola Predators Instagram för er som närmare vill följa deras fiskafängen.

Du kanske även gillar detta