Biotopvård i ett öringsvattendrag i Kronoberg. (Foto: Jakob Marktorp) Biotopvård i ett öringsvattendrag i Kronoberg. (Foto: Jakob Marktorp)[/caption] " /> Öring återintroduceras i Kronoberg | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Öring återintroduceras i Kronoberg
Biotopvård i ett öringsvattendrag i Kronoberg. (Foto: Jakob Marktorp)

Biotopvård i ett öringsvattendrag i Kronoberg. (Foto: Jakob Marktorp)

Länsstyrelsen i Kronobergs län arbetar långsiktigt med att återintroducera öring i ett antal vattensystem där bestånden tidigare slagits ut av försurning och vandringshinder.
Öring hade tidigare en mer omfattande utbredning i Kronobergs län och har försvunnit i många mindre vattendrag. Exempel på detta är delar av Mörrumsåns källflöden, Ronnebyåns övre delar och vattendrag som Kårestadsån, Fagerhultsån och Rävabäcken.
Kronobergs län är generellt relativt flackt vilket gör att det är viktigt att tillgängliggöra de strömsträckor i vattendragen som nu ligger ovanför vandringshinder. Genom kalkningsåtgärder är försurning inte längre ett hinder i de vattendrag man försöker återetablera öring i. Parallellt med utsättningarna åtgärdar man nu vandringshinder och utför biotopvård. Tidigare finansierades dessa åtgärder med de nu borttagna medlen till biologisk återställning i kalkade vatten.
– Vi arbetar framförallt i tre vattensystem, men fler vatten är aktuella. Vi har haft en pott med pengar från Länsstyrelsen att arbeta med men nu är det mer oklart hur fortsatta åtgärder ska finansieras. Vi behöver även ha mer samarbete med markägare, kommuner och lokala fiskevårdsområden för att kunna åtgärda fler vandringshinder och ha framgång med att på sikt återetablera självreproducerande öringbestånd, berättar Theodor Samuelsson på Vattenvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Under ett antal år har man försökt återintroducera öring via utsättning av fleråriga odlade öringar, nu försöker Länsstyrelsen i stället i högre grad att sätta ut odlade yngel som då bättre präglas på miljön, samt vildfångade yngel av lokala stammar.
– Det är ett långsiktigt arbete med öringen och det är ännu för tidigt att se om vi uppnått självreproducerande bestånd. Vi kommer att försöka utvärdera de åtgärder som hittills genomförts, det kan vara så att det behövs mer biotopvård för att lyckas på sikt, avslutar Theodor Samuelsson.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta