Öring återintroduceras i Kronoberg

Biotopvård i ett öringsvattendrag i Kronoberg. (Foto: Jakob Marktorp)

Biotopvård i ett öringsvattendrag i Kronoberg. (Foto: Jakob Marktorp)

Länsstyrelsen i Kronobergs län arbetar långsiktigt med att återintroducera öring i ett antal vattensystem där bestånden tidigare slagits ut av försurning och vandringshinder.
Öring hade tidigare en mer omfattande utbredning i Kronobergs län och har försvunnit i många mindre vattendrag. Exempel på detta är delar av Mörrumsåns källflöden, Ronnebyåns övre delar och vattendrag som Kårestadsån, Fagerhultsån och Rävabäcken.
Kronobergs län är generellt relativt flackt vilket gör att det är viktigt att tillgängliggöra de strömsträckor i vattendragen som nu ligger ovanför vandringshinder. Genom kalkningsåtgärder är försurning inte längre ett hinder i de vattendrag man försöker återetablera öring i. Parallellt med utsättningarna åtgärdar man nu vandringshinder och utför biotopvård. Tidigare finansierades dessa åtgärder med de nu borttagna medlen till biologisk återställning i kalkade vatten.
– Vi arbetar framförallt i tre vattensystem, men fler vatten är aktuella. Vi har haft en pott med pengar från Länsstyrelsen att arbeta med men nu är det mer oklart hur fortsatta åtgärder ska finansieras. Vi behöver även ha mer samarbete med markägare, kommuner och lokala fiskevårdsområden för att kunna åtgärda fler vandringshinder och ha framgång med att på sikt återetablera självreproducerande öringbestånd, berättar Theodor Samuelsson på Vattenvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kronobergs län.
Under ett antal år har man försökt återintroducera öring via utsättning av fleråriga odlade öringar, nu försöker Länsstyrelsen i stället i högre grad att sätta ut odlade yngel som då bättre präglas på miljön, samt vildfångade yngel av lokala stammar.
– Det är ett långsiktigt arbete med öringen och det är ännu för tidigt att se om vi uppnått självreproducerande bestånd. Vi kommer att försöka utvärdera de åtgärder som hittills genomförts, det kan vara så att det behövs mer biotopvård för att lyckas på sikt, avslutar Theodor Samuelsson.

Annons
AKTUELLT

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...