" /> Ormlik haj fångad i Taiwan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Vasst gap. Att den här fisken är ett rovdjur råder inget tvivel om. De smala tänderna sitter på en triangelformad käke som skjuts ut under jakt. Foto: Fisheries Research Institute
Ormlik haj fångad i Taiwan

Med nålvassa tänder, bläcksvart skinn och en självlysande buk liknar den inget annat. Viper dogfish shark omges av mystik och nu har fem individer fångats utanför Taiwan.

Djuphavsjägaren Viper dogfish shark, eller Trigonognathus kabeyai som den heter på latin, för närmast tankarna till en skräckfilm. Undersökningar av maginnehållet visar att fiskar och kräftdjur står på menyn och att bytet sväljs helt. Annars är kunskapen om denna halvmeterlånga haj högst bristfällig, eftersom fynd är mycket ovanliga. Arten namngavs så sent som 1986, efter en fångst utanför Japans kust. Därefter har den fångats omkring vart tionde år.

Förhoppningsvis kan de fem fiskar som Fisheries Research Institute nyligen fångade på drygt 300 meters djup ge en ökad förståelse för dessa fantastiska rovdjur. En av individerna levde när den kom upp på däck, men dog tyvärr efter ett dygn i fångenskap.

Läs mer här.

Hans Hällman

 

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta