Östersjöns döda bottnar - lika illa som överfisket Molnen och miljöproblemen tornar upp sig över Östersjön. De döda bottnarna breder ut sig. (Foto: Nicka Hellenberg)[/caption] " /> Östersjöns döda bottnar – lika illa som överfisket | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Östersjöns döda bottnar - lika illa som överfisket
Östersjöns döda bottnar - lika illa som överfisket

Molnen och miljöproblemen tornar upp sig över Östersjön. De döda bottnarna breder ut sig. (Foto: Nicka Hellenberg)

De syrefria och döda bottnarna breder ut sig i våra hav. Och värst är läget i Östersjön enligt en ny sammanställning, konstaterar forskare i en artikel i tidskriften Science, som Sydsvenskan.se citerar.
Sedan 1995 har de döda områdena ökat med en tredjedel. De flesta ligger relativt kustnära och allt fler upptäcks årligen.
Utsläppen av kväve och fosfor är den största orsaken övergödning, som sedan skapar algblomningar och bottendöd.
– Östersjön är det värsta exemplet med en död yta som är mellan tre och fyra gånger större än de näst värst kända områdena i Mexikanska golfen och Östkinesiska havet, säger forskarna Rutger Rosenberg och Robert Diaz.
De menar att bottendöden är ett lika stort miljöproblem som överfiske och kraftiga algblomningar. I områden med syrefria bottnar klarar inte organismer som musslor, maskar och så vidare att överleva, vilket betyder att det fattas föda åt djur och fiskar längre upp i näringskedjan. I Östersjön har 30 procent av den här matproduktionen försvunnit, enligt forskarna.
Lösningen på problemet är enkel att uttala, men antagligen svårare att genomföra:
– Vi måste minska utsläppen av gödningsämnena, säger Rutger Rosenberg.
Läs mer här.
Nicka Hellenberg

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta