Födseln av två brunbandade bambuhajar på Aquaria i Stockholm innebär en milstolpe för anläggningen. Det är första gången hela kedjan, från parning till kläckning, har ägt rum på plats. " /> Ovanlig hajfödsel på Aquaria | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Fiskejournalen
De små hajungarna är än så länge inte mer än 13-17 centimeter långa.
Ovanlig hajfödsel på Aquaria

Födseln av två brunbandade bambuhajar på Aquaria i Stockholm innebär en milstolpe för anläggningen. Det är första gången hela kedjan, från parning till kläckning, har ägt rum på plats.

De nyfödda hajungarna är resultatet av att Aquarias bambuhajar Lilla My och Vreeswijk har parat sig. Det finns ytterligare 14 befruktade ägg, så fler hajungar kommer att födas under hösten.
De två hajungarna flyttas nu till Aguarias tropiska havsutställning för att möta nyfikna besökare. De är ännu så länge bara 13-17 centimeter långa, men väntas växa till uppemot en meters längd. De bruna ränderna kommer att tonas bort så att de nästan inte syns alls när hajarna blir vuxna.

– Det är fantastiskt kul med tillökning. Nu väntar vi med spänning på att fler ägg ska kläckas och fokuserar för fullt på att hajungarna ska komma till rätta i sin nya miljö, säger Anna Björn, djurchef på Aquaria.
Den brunbandade bambuhajen kan få avkomma även utan att en hane är inblandad, så kallad partenogenes eller jungfrufödsel. Detta innebär att ungarna endast får DNA från mamman och får sämre förutsättningar för fortplantning och överlevnad. Partenogenes är något som naturen tar till om det är väldigt ont om handjur i ett bestånd.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Se upp för gösar med sändare i Hjälmaren. Foto: Martin Engström, Länsstyrelsen.
Släpp tillbaka gösar med sändare – forskning pågår!

Just nu simmar 90 gösar omkring i Hjälmaren med en sändare på sig. Forskarna vill nämligen veta hur de rör sig, både i jakten på föda och lekplatser.

Det är forskare vid SLU som tillsammans med Länsstyrelsen ska kartlägga Hjälmargösens förehavanden. Syftet är att förvaltningen av gösen och gösfisket i sjön ska kunna bedrivas så bra som möjligt.
Gösen är inte bara en populär sportfisk utan även en uppskattad matfisk, och målet är att kunna förena dessa två intressen utan att beståndet tar skada.

– Gösen är en uppskattad matfisk, som är eftertraktad av både det kommersiella och rekreationella fisket. Trots detta vet vi fortfarande lite om dess ekologi och beteende, säger Gustav Hellström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.
Med anledning av projektet så finns det anledning för fritidsfiskare att vara uppmärksamma, eftersom de uppmanas släppa tillbaka märkta gösar i vattnet igen, om en sådan skulle fångas.
Här kan du läsa mer om projektet!

Du kanske även gillar detta