mcmyIMG_2455Det har varit ett rekordstort intresse för att sätta ny färg på Svartzonkers McMy tailbete. " /> Över 1300 bidrag i designtävlingen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Över 1300 bidrag i designtävlingen

mcmyIMG_2455Det har varit ett rekordstort intresse för att sätta ny färg på Svartzonkers McMy tailbete.
Bidrag från barn och dagisklasser blandas med humoristiska bidrag, rosa fluff-skapelser, traditionella mönster och helproffsiga 3d-ritningar. Merparten av bidragen har i år inkommit digitalt och det kommer att ta lite tid att gå igenom och bedöma dem. Det vinnande bidraget ska ju gärna vara lite innovativt, samtidigt som att de ska finnas möjlighet att serietillverka det. Det ska locka både fisken och fiskaren.
Fiskejournalen har gjort ett antal liknande designtävlingar genom åren. Det absolut mest lyckade betet hittills var den så kallade ”Belly-flash-vobblern” som med den vita magen upp på sidan, imiterade en skadad mört. Den blev en stor succé fiskemässigt och många frågar fortfarande efter vobblern som inte längre finns att köpa.
Nu blir det intressant att se vilken ny variant av McMy som kommer revolutionera dagens färgsättning av beten.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
24 minuter sedan Sverige Anders Lundin
En massa fisk kan det bli vid massafabriker, om projektet faller väl ut. Foto: Rigel
Svenskt pilotprojekt: Massa fisk vid massafabriker?

Allt fler aktörer verkar anse att framtidens fiskodlingar ska bedrivas på land. Nu presenteras ett nytt koncept, där fiskodlingar ska utnyttja spillvärme från massabruk.

Det är företaget Big Akwa i Härnösand och dess ägare Hugo Wikström som meddelar att han satsar på ett pilotprojekt under 2021.
Tanken är att utnyttja spillvärmen från massabruk till att temperera vattnet i en närliggande, landbaserad fiskodling. Samtidigt kan det näringsrika vattnet från fisktankarna gå tillbaka till massabrukets bioreningsdammar, där det blir till föda för de mikroorganismer som används för att rena bioslam från produktionen. Dessutom renas vattnet och man undviker den skadliga effekt som konventionella fiskodlingar kan medföra på miljön, enligt beskrivningen av projektet.
– Mänskligheten står inför stora utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjningen, och jag vill vara med och bidra till att den kan lösas på ett bra och effektivt sätt, säger Hugo Wikström i ett pressmeddelande.

Samarbetar med SCA
Dialog förs med SCA, och nu pågår aktiviteter för att hitta möjliga platser för ett pilotprojekt.
– Att odla fisk i anslutning till massabruk kan både ge näring till bioreningen och bli ett användningsområde för lågvärdig restvärme, som inte går att nyttja på så många andra sätt. Det är utmanande att i anslutning till ett massabruk hitta en lämplig plats för det utrymme som en fiskodling kräver, men faller bitarna på plats så skulle en intressant symbios kunna uppstå mellan Big Akwa och SCA, säger SCA:s innovationschef Magnus Viström i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta