Pangasius - en kontroversiell fisk[/caption]Världsnaturfonden WWF avråder inte längre från att köpa Pangasius. WWF backar för påtryckningar, säger Sveriges Radio. Själva menar WWF att de agerar pragmatiskt.
" /> Pangasiuskrig i Vietnam | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Mathias Arnham
Pangasiuskrig i Vietnam

Pangasius - en kontroversiell fisk

Kontroversiell fisk. Foto: Jean-Francois Helias, Fishing Adventures Thailand

Världsnaturfonden WWF avråder inte längre från att köpa Pangasius. WWF backar för påtryckningar, säger Sveriges Radio. Själva menar WWF att de agerar pragmatiskt.
Pangasiusodlingarna medför stora miljöproblem i Sydostasien. Avfall och antibiotika sprids i vattendragen, och behovet av foder leder till utfiskning av haven.
Samtidigt är fisken en viktig exportvara. Därför väckte det ont blod när WWF i sin fiskguide uppmanade konsumenter att låta bli hajmalen, som fisken också kallas.

Hot och kompromisser
Vietnamesiska myndigheter krävde att rödlistningen skulle tas bort, och hotade att dra in Världsnaturfondens tillstånd att verka i landet. Vice jordbruksministern skall också ha uppträtt direkt hotfullt under förhandlingarna, enligt programmet Matens Pris i P1, som granskat pangasiusindustrin.

WWF har nu tagit bort hajmalen från listan över fisk som bör undvikas. I gengäld har vietnamesiska myndigheter lovat att 75 procent av odlingen skall miljöcertifieras senast år 2014.
Konflikten visar tydligt att det inte är lätt att jämka samman tillväxt med hållbar utveckling i fattiga länder. Efterfrågan på miljömärkt fisk i länder som Sverige spelar en stor roll för branschens framtid, och WWF rekommenderar konsumenter att i första hand köpa certifierade produkter.

Erik Kohlström

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta