Pangasiuskrig i Vietnam

Pangasius - en kontroversiell fisk

Kontroversiell fisk. Foto: Jean-Francois Helias, Fishing Adventures Thailand

Världsnaturfonden WWF avråder inte längre från att köpa Pangasius. WWF backar för påtryckningar, säger Sveriges Radio. Själva menar WWF att de agerar pragmatiskt.
Pangasiusodlingarna medför stora miljöproblem i Sydostasien. Avfall och antibiotika sprids i vattendragen, och behovet av foder leder till utfiskning av haven.
Samtidigt är fisken en viktig exportvara. Därför väckte det ont blod när WWF i sin fiskguide uppmanade konsumenter att låta bli hajmalen, som fisken också kallas.

Hot och kompromisser
Vietnamesiska myndigheter krävde att rödlistningen skulle tas bort, och hotade att dra in Världsnaturfondens tillstånd att verka i landet. Vice jordbruksministern skall också ha uppträtt direkt hotfullt under förhandlingarna, enligt programmet Matens Pris i P1, som granskat pangasiusindustrin.
WWF har nu tagit bort hajmalen från listan över fisk som bör undvikas. I gengäld har vietnamesiska myndigheter lovat att 75 procent av odlingen skall miljöcertifieras senast år 2014.
Konflikten visar tydligt att det inte är lätt att jämka samman tillväxt med hållbar utveckling i fattiga länder. Efterfrågan på miljömärkt fisk i länder som Sverige spelar en stor roll för branschens framtid, och WWF rekommenderar konsumenter att i första hand köpa certifierade produkter.

Erik Kohlström

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...