" /> Partydrog skadar ålar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Drogkänslig. Kokain som når vattendrag kan ge ålar stora problem. Foto: Tobias Dahlin
Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Den europeiska ålen har det verkligen inte lätt. Beståndet har minskat dramatiskt och de ålar som inte slutar sina liv i kraftverkens turbiner riskerar att fångas i redskap längs kusterna.
Men även vattnets kvalitet kan utgöra ett stort hot, och en italiensk studie visar att kokain är högst skadligt för den utsatta arten. Efter 50 dagar i vatten med 20 nanogram kokain per liter bröts muskelvävnad ner hos vuxna ålar. Även svullnad påträffades liksom gälproblem, hormonstörningar och hyperaktivitet. Problemen kvarstod hela tio dagar efter att försöket avbrutits.

Eftersom mer än dubbelt så höga kokainnivåer kan förekomma i europeiska floder tror forskarna att ålar där kan ta allvarlig skada. En konsekvens kan bli att drogpåverkade ålar inte simmar till Sargassohavet, och därmed aldrig reproducerar sig.

Läs mer här.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta