Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Pigghajen bland de mest hotade

Pigghajen var en gång en av Västerhavets vanligaste fiskar.  Numera är det den femte mest hotade arten i Sverige.
Det är Artdatabanken som kartlägger hotade djur och växter som placerat vår vanligaste haj på denna bottenplats. I samma dystra sällskap, av fiskar som det kommersiella fisket drivit till utrotningens gräns, finns en rad av våra vanliga salta sportfiskar däribland bleka.
Ett allt för intensivt yrkesfiske har tillåtits pågå allt för länge. Trots att forskarna visat att pigghajen minskat och att man hela tiden vetat att pigghajen är extra känslig för ett hårt fisketryck infördes förbud mot yrkesmässigt fiske först i år. För sportfiskare gäller att man får behålla en haj under 100 centimeter per person och dygn. De allra flesta väljer dock att återusätta de pigghajar man fångar.

 

Pigghajen har bra luktsinne och hittar lätt till agn som varit avsedda för andra arter. (Foto: Ander Nicander)

 

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta