[/caption] " /> Planterar träd vid havsöringbäck | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Planterar träd vid havsöringbäck

Träd i kantzonen har en mycket positiv effekt på ett vattendrag. Skuggeffekten skyddar från solinstrålning och håller därmed ner vattentemperaturen på sommaren, samt hindrar effektivt att vass breder ut sig.

Fiskevårdsnätverket Göteborg anordnade i lördags en arbetsdag i en av Hisingens mest produktiva havsöringbäckar.
Förutom från det ideella nätverket så kom även deltagare från Sportfiskarna och Älvräddarna. Man planterade 500 alar, dels för att öka beskuggningen och minska utbredningen av bladvass och dels för att minska erosion och näringsläckage. Plantorna, som är ca 50 centimeter höga, delfinansierades i år av flugfiskebutiken ProFly i Kungsbacka, som skänkt pengar via en havsöringtävling tidigare i vår. Efter arbetet tog sig några ner till havet för att med gott samvete prova fisket efter de många havsöringarna på västkusten.
Träd i kantzonen har en mycket positiv effekt på ett vattendrag. Skuggeffekten skyddar från solinstrålning och håller därmed ner vattentemperaturen på sommaren, samt hindrar effektivt att vass breder ut sig. Träden stabiliserar också kantzonen, hindrar erosion och rötterna från större träd ger en flikig kantzon som innebär skydd och ståndplatser för uppväxande fisk. Eftersom primärproduktionen i rinnande vatten dessutom är låg innebär nedfallande grenar, löv och insekter ett väldigt viktigt tillskott av organiskt material till vattendraget.
Sportfiskarna har nyligen sammanställt en rapport om havsöringens status i Sverige.
Läs den här.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta