[/caption] " /> Planterar träd vid havsöringbäck | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Planterar träd vid havsöringbäck

Träd i kantzonen har en mycket positiv effekt på ett vattendrag. Skuggeffekten skyddar från solinstrålning och håller därmed ner vattentemperaturen på sommaren, samt hindrar effektivt att vass breder ut sig.

Fiskevårdsnätverket Göteborg anordnade i lördags en arbetsdag i en av Hisingens mest produktiva havsöringbäckar.
Förutom från det ideella nätverket så kom även deltagare från Sportfiskarna och Älvräddarna. Man planterade 500 alar, dels för att öka beskuggningen och minska utbredningen av bladvass och dels för att minska erosion och näringsläckage. Plantorna, som är ca 50 centimeter höga, delfinansierades i år av flugfiskebutiken ProFly i Kungsbacka, som skänkt pengar via en havsöringtävling tidigare i vår. Efter arbetet tog sig några ner till havet för att med gott samvete prova fisket efter de många havsöringarna på västkusten.
Träd i kantzonen har en mycket positiv effekt på ett vattendrag. Skuggeffekten skyddar från solinstrålning och håller därmed ner vattentemperaturen på sommaren, samt hindrar effektivt att vass breder ut sig. Träden stabiliserar också kantzonen, hindrar erosion och rötterna från större träd ger en flikig kantzon som innebär skydd och ståndplatser för uppväxande fisk. Eftersom primärproduktionen i rinnande vatten dessutom är låg innebär nedfallande grenar, löv och insekter ett väldigt viktigt tillskott av organiskt material till vattendraget.
Sportfiskarna har nyligen sammanställt en rapport om havsöringens status i Sverige.
Läs den här.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta