Positivt från 8-fjordarområdet

Fisken börjar komma tillbaka till fjordarna innanför Tjörn och Orust. (Foto: Anders Nicander)

Fjordarna innanför Tjörn och Orust skyddas numera från destruktivt fiske genom 8-fjordarprojektet. Efter bara ett par år utan mängdfångade redskap, ökar fiskbestånden.
Fjordarna i södra Bohuslän var länge kända för sin rika tillgång på fisk. Ett ohämmat överfiske, ibland av industriella proportioner, ödelade i stort sett alla fiskbestånd. För att rädda de sista spillrorna av framför allt bottelevande arter infördes förbud mot allt annat fiske än fiske med krok och burar.
Nu kommer den ena positiva rapporten efter den andra. Piggvarbeståndet tycks på bara några år ha vuxit sig starkt. Torsken som tidigare setts som i stort sett utrotad i området dyker nu upp som bifångst vid sportfiske och i hummertinor. Dock är torsken, precis som koljan och blekan, helt fredade och alla fiskar av dessa tre arter ska ovillkorligen återutsättas. Inom 8-fjordarområdet finns också ett par områden som är fredade från allt fiske.
Ett mycket nedslående faktum är dock att man i Hakefjorden fortfarande tillåter lysfiske efter sill. Just nu fiskar man kväll efter kväll i vår allra känsligaste skärgårdsmilljö. Hundratals ton av sill fångas för att sedan bli till fiskmjöl. Yrkesfiskarna tillsammans med representanter från statliga myndigheter hävdar att bifångsterna av andra arter är obefintliga. Som boende vid fjorden kan jag konstatera att ingen annan stans längs Bohuskusten är tillgången på bottenfisk så dålig som just här. I de norra delarna av 8-fjorarområdet, där lysbåtsfiske numera är förbjudet spirar livet i havet. I Hakefjorden tar man med berått mod allt liv i form av fisk som man kan komma åt.
Anders Nicander

 

Bildtext: Fisken börjar komma tillbaka till fjordarna innanför Tjörn och Orust. (Foto: Anders Nicander)

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...