Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Praktfull gädda på sportlovet

En praktfull, 15 kilo tung ismetegädda blev en fin utdelning på sportlovsveckan för Filip Grahn och fiskekompisen Jonathan Nordin. Två hårdsatsande 16-åringar som under vintern trotsat djupsnö och envetet jagat stora gäddor i området kring Umeå.
Lycklige fångstmannen Filip (bilden) fiskade en tjugocentimeters mört, en halv meter över botten där djupet bara vara två meter. Efter först att ha landat en snipa kom hugget. Fisken svarade genast på mothuggt med några tunga rusningar som signalerade om större fisk. Men den egentliga dramatiken började när pojkarna skulle lyfta fisken upp ur ishålet. Filip använde sig av en tafs med dubbla trekrokar och ena trekroken hakade fast i iskanten. Till deras förskräckelse satt den andra trekroken bara i en lös skinnflik i överläppen.
Efter nervöst lirkade lyckades de gemensamt bärga den praktfulla madammen. Via telefon understryker en skakig Filip att han aldrig mer kommer att använda dubbelkrokstackel vid ismete efter gädda.
Den femton kilo tunga gäddan hade en längd på 121,5 cm och omkrets på 60 cm.

Filip och Jonathan är nyblivna medlemmar i Umeåspecimens och har tidigare belönats med fina fiskar. Filip drog en rejäl lake på 5,260 kilo tidigare i år och Jonathan toppade fjolårets idlista med fisk på 3,350 kilo.
Vad ska det bli av dessa 16-åriga specimenfiskare?
Christian Lundberg


Filip Grahn med den praktfulla gädda han tog på sportlovet.

Filip Grahn med den praktfulla gädda han tog på sportlovet.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta