Greenpeace protesterar mot oljeborrning Ryska kustbevakningen varnade Greenpeace att den skulle använda våld om nödvändigt, inklusive att öppna eld mot skeppet, om Arctic Sunrise inte skulle lämna området.[/caption] " /> Protest mot oljeborrning i känslig havsmiljö | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Protest mot oljeborrning i känslig havsmiljö
Greenpeace protesterar mot oljeborrning

Ryska kustbevakningen varnade Greenpeace att den skulle använda våld om nödvändigt, inklusive att öppna eld mot skeppet, om Arctic Sunrise inte skulle lämna området.

Den ryska kustbevakningen bordade Greenpeace skepp Arctic Sunrise, efter att organisationen tidigt i morse genomfört en fredlig protest mot oljeborrning i ryska Arktis.. Detta skriver man i ett pressmeddelande.
Den ryska regeringen nekade miljöorganisationen Greenpeace tillstånd för isbrytaren Arctic Sunrise att åka in i Nordostpassagen och Karahavet för att granska och protestera mot arktisk oljeborrning. Enligt Greenpeace är avvisningen ett tydligt försök av den ryska regeringen att kväva kritiken mot oljeindustrin och strider dessutom mot internationell rätt, inklusive rätten till fri sjöfart. Tidigt på lördagsmorgonen åkte Greenpeace ändå in i Nordostpassagen och idag bordade fyra medlemmar av den ryska kustbevakningen Greenpeace skepp, i strid mot FN:s havsrättskonvention.

– Vi är här på uppdrag av tre och en halv miljon människor som vill avslöja sanningen bakom den oansvariga oljeborrningen i Arktis. Vår protest är helt fredlig och har hög säkerhet, medan oljeprospekteringen utgör ett stort hot mot djurlivet och den känsliga arktiska miljön. Ändå försöker de ryska myndigheterna hindra oss från att agera, säger Therese Jacobson, Arktisexpert på Greenpeace.
Kustbevakningens bordning skedde efter att Greenpeace genomfört en protest mot oljeprospekteringsfartyget Geolog Dmitry Nalivkin. Fartyget anlitas av ryska statsägda Rosneft samt amerikanska oljejätten ExxonMobil, i ett projekt där företagen ingått ett samarbete för att borra efter olja i ryska Arktis. Den ryska kustbevakningen har nu skapat en 4 sjömil stor ”förbjuden zon” runt Geolog Dmitry Nalivkin, vilket hindrar aktivisterna från att komma nära fartyget.
– Vi är i Karahavet för att avslöja vad Rosneft, ExxonMobil och de ryska myndigheterna vill dölja från internationell granskning. I detta mycket vackra men avlägsna område är oberoende observatörer helt frånvarande
Efter bordningen av Arctic Sunrise upprepade den ryska kustbevakningen sitt påstående att Greenpeaceskeppet åkt in i Nordostpassagen olagligt – ett påstående att Greenpeace bestrider.
Läs mer här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta