Det lönar sig att bråka ibland. Ett fiskevårdsområde i Jämtland protesterade mot att en nylagd vägtrumma stoppade både lekande harr och öring – och nu har de fått gehör från Trafikverket. " /> Protester hjälpte – trumma som stoppade fisk byggs om | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Många hinder kan vänta för den lekande harren. Foto: Länsstyrelsen Jämtland
Protester hjälpte – trumma som stoppade fisk byggs om

Det lönar sig att bråka ibland. Ett fiskevårdsområde i Jämtland protesterade mot att en nylagd vägtrumma stoppade både lekande harr och öring – och nu har de fått gehör från Trafikverket.

Det var Bergs fiskevårdsområde i Jämtland som reagerade på den nya vägtrumman under väg 321, som anlades i samband med att vägen byggdes om. Den var 50 meter lång och saknade helt och hållet viloplatser för fisken som vandrar upp i Galhammarbäcken för att leka. Så långt orkar inte harr och öring simma i strömt vatten utan att kunna stanna och vila vilket i sin tur skulle påverka fiskens lek negativt, skriver Mittmedia.

Bergs fiskevårdsområde krävde att Trafikverket skulle skynda sig att åtgärda problemet, i synnerhet eftersom Storsjöns harrar ska upp i bäckarna och leka under våren. Och responsen blev alltså positivt – Trafikverket har nu fått ett besked från entreprenören NCC som har meddelat att trumman ska åtgärdas. Det kommer att ordnas ståndplatser i trumman, förhoppningsvis innan harrleken inleds, rapporterar Mittmedia.

Detta kan kanske uppmuntra andra fiskvänner att rapportera bristfälliga vägtrummor som hindrar fiskens vandring.

Läs fler nyheter på Fiskejournalen.se:

https://www.fiskejournalen.se/tjuvfiskade-300-kilo-lax-fick-bara-bota-en-tusenlapp/

 

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta