Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Räddningen för vildlaxen

Blir rödlistningen av Östersjölaxen dess räddning? (Foto: Svanthe Harström)

I elfte timman tas det krafttag för att rädda den vilda laxen i Östersjön. Förslag från HaV om att styra om laxfisket till Norrlandsälvarna och WWF rödlistning av Östersjölaxen kan få stor betydelse.
Den nya Havs- och vattenmyndigheten (HaV) signalerar krafttag i sitt första förslag till förmån för Östersjölaxen. Långlinefisket och laxfisket med förankrade flytnät ska förbjudas och därmed styr man över fisket från öppet hav till fällorna utanför Norrlandsälvarna. Förslaget, som nu är ute på remiss, tillmötesgår ett länge drivet krav från Sportfiskarna:
– Vi har drivit det här förslaget i åratal, säger generalsekreteraren Stefan Nyström. Ett stopp för fisket på blandade bestånd är en förutsättning för att uppnå en fungerande förvaltning av våra vildlaxbestånd.

Genom att koncentrera laxfisket till områden utanför Norrlandsälvarna kan man reglera fisket, så att det huvudsakligen sker på odlade bestånd, medan den vildfödda laxen får fri väg till sina lekområden.
WWF:s initiativ att rödlista Östersjölaxen kommer troligen också att innebära köpmotstånd och att laxfisket blir mindre attraktivt.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta