Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Räddningen för vildlaxen

Blir rödlistningen av Östersjölaxen dess räddning? (Foto: Svanthe Harström)

I elfte timman tas det krafttag för att rädda den vilda laxen i Östersjön. Förslag från HaV om att styra om laxfisket till Norrlandsälvarna och WWF rödlistning av Östersjölaxen kan få stor betydelse.
Den nya Havs- och vattenmyndigheten (HaV) signalerar krafttag i sitt första förslag till förmån för Östersjölaxen. Långlinefisket och laxfisket med förankrade flytnät ska förbjudas och därmed styr man över fisket från öppet hav till fällorna utanför Norrlandsälvarna. Förslaget, som nu är ute på remiss, tillmötesgår ett länge drivet krav från Sportfiskarna:
– Vi har drivit det här förslaget i åratal, säger generalsekreteraren Stefan Nyström. Ett stopp för fisket på blandade bestånd är en förutsättning för att uppnå en fungerande förvaltning av våra vildlaxbestånd.

Genom att koncentrera laxfisket till områden utanför Norrlandsälvarna kan man reglera fisket, så att det huvudsakligen sker på odlade bestånd, medan den vildfödda laxen får fri väg till sina lekområden.
WWF:s initiativ att rödlista Östersjölaxen kommer troligen också att innebära köpmotstånd och att laxfisket blir mindre attraktivt.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta