östersjön kan räddas Även om miljön i Östersjön är hårt pressad av övergödning, farliga ämnen och överfiskning är förutsättningarna att tackla utmaningarna bättre här än på många andra håll. Det skriver WWF i ett pressmeddelande. (Foto: Germund Sellgren / WWF-Canon)[/caption] " /> Rätt satsningar ger friskt hav, jobb och ekonomisk tillväxt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Rätt satsningar ger friskt hav, jobb och ekonomisk tillväxt
östersjön kan räddas

Även om miljön i Östersjön är hårt pressad av övergödning, farliga ämnen och överfiskning är förutsättningarna att tackla utmaningarna bättre här än på många andra håll. Det skriver WWF i ett pressmeddelande. (Foto: Germund Sellgren / WWF-Canon)

Att återställa havsmiljön i Östersjön kan till år 2030 skapa 550 000 jobb och ge cirka 280 miljarder kronor i årligt mervärde till regionen. Det visar en ny rapport gjord av Boston Consulting Group på uppdrag av WWF.
Att strategiskt utveckla Östersjöregionen till ett nav för så kallade blå och gröna teknologier – hållbara lösningar för vatten och hav – är en viktig faktor för att återställa havsmiljön och skapa affärsmöjligheter i regionen, enligt rapporten “Turning adversity into opportunity: A business plan for the Baltic Sea”.

Östersjöns hälsa har länge enbart setts som en miljöfråga, men rapporten visar att den också måste ses som en ekonomisk och social angelägenhet. Misslyckas insatserna att återskapa ett frisk Östersjön påverkas inte bara havsmiljön, utan också den ekonomiska tillväxten och möjligheterna att skapa arbetstillfällen i regionen.
– Alla vi som lever runt Östersjön är delaktiga i dess framtid. Den här rapporten visar att de ekonomiska och miljömässiga fördelarna med ett friskare hav är stora och konsekvenserna av att inte agera för ödesdigra för att ignoreras, säger Marcus Wallenberg, styrelseordförande i SEB och talare vid WWFs seminarium under Östersjöfestivalen.

Rapportens 5 viktiga rekommendationer för att förbättra miljötillståndet i Östersjön och skapa affärsmöjligheter:
1. Fokusera på nyckelprioriteringar och initiativ inom de viktigaste problemområdena – övergödning, farliga ämnen och överfiske.
2. Öka ansvaret att implementera överenskommelser.
3. Tillämpa en integrerad ansats mellan länder, sektorer och departement – som även omfattar sociala och ekonomiska aspekter.
4. Skapa kommersiella incitamentgenom att länka miljökostnader till respektive källor.
5. Investera i att utveckla regionen till ett ’blått och grönt’ teknologinav.

Rapporten, “Turning adversity into opportunity: A business plan for the Baltic Sea” presenterades den 29 augusti vid WWFs internationella Östersjöseminarium på Finlands ambassad i Stockholm. Rapporten finns att läs här. (PDF)

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hugg in på Vänern! Foto: Photoholgic
Nya kartan som visar vägen till napp på Vänern

Intresset för sportfiske ökar konstant, och inte minst nybörjare behöver lite hjälp att hitta vägen till huggen. Nu lanseras det en karta som visar vägen till napp på Vänern.

Det är projektet Hållbar fisketurism i Vänern som i samverkan med lokala fiskeföreningar och sportfiskare tagit fram en digital karta, som ska underlätta tillvaron för sportfiskare.
Med kartan vill de förbättra informationen och lyfta det strand- och stadsnära fisket runt Vänern.

– Det är i dag många, både lokalbor och besökare, som inte vet var man kan fiska och vilka regler som gäller, och med kartan hoppas jag att vi kan hjälpa fler att komma ut på fiske, säger Simon Jonsson, projektledare på Fiskeområde Vänern i ett pressmeddelande.

För varje plats på kartan framgår om det behövs fiskekort och var man i sådana fall köper det samt vilka arter den lyckosamme kan förvänta sig att dra upp.
Kartan omfattar än så länge fiskeplatser i följande kommuner: Karlstad, Hammarö, Kristinehamn, Mariestad och Vänersborg. Här hittar du den!

Du kanske även gillar detta