Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Regeringen backar om båtkörkort

Det omstridda körkortskrav som regeringen kommer inta att införas. I stället vill man se ett riktat arbetet mot de grupper som oftast drabbas av olyckor.
Säkerheten på sjön har diskuterats livligt de senaste åren. Mängden olyckor har ökat och kunskaperna hos de som kör snabba och förhållandevis stora båtar har många gånger varit otillräckliga. Därför ville regeringen införa ett körkort för den som kör en båt på mer än tio meter eller med en hastighet på över 15 knop.
Nu vänder man helt om och framhåller i stället hur viktigt det arbete som redan i dag genomförs av frivillig- och båtorganisationerna är. Många utbildningsföretag har sålt förberedande utbildning och en del kommer säkert att känna sig lurade nu när regeringen backar.
Anders Nicander

Många sportfiskare har snabba båtar – men slipper troligen att skaffa båtkörkort. (Foto: Svenne Andersson)

Många sportfiskare har snabba båtar – men slipper troligen att skaffa båtkörkort. (Foto: Svenne Andersson)

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta