Under måndagen presenterade statsminister Stefan Löfven Sveriges nya regering med tillhörande ministerposter. Ny ansvarig för fiskerifrågorna blir Jennie Nilsson, som efterträder Sven-Erik Bucht som landsbygdsminister. " /> Regeringen klar: Jennie Nilsson tar över fiskerifrågorna | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Sveriges Radios granskning visar att svenska trålare ofta lämnar felaktiga siffror om sina fångster från Östersjön. Foto: Greenpeace
Regeringen klar: Jennie Nilsson tar över fiskerifrågorna

Under måndagen presenterade statsminister Stefan Löfven Sveriges nya regering med tillhörande ministerposter. Ny ansvarig för fiskerifrågorna blir Jennie Nilsson, som efterträder Sven-Erik Bucht som landsbygdsminister.

En annan nyhet är att miljöpartisten Isabella Lövin, författaren bakom boken ”Tyst hav”, efterträder Karolina Skog som miljö- och klimatminister. Isabella Lövin blir även vice statsminister.

Det så kallade januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna innehåller flera åtgärder som berör sportfisket. Bland annat talar det mesta för att det kritiserade momshöjningen för fiskeguider och andra naturguider dras tillbaka till 6 procent.

– Det vore mycket positivt. Vi ser att sportfisketurismen ökar och bidrar mer och mer till arbetstillfällen i glesbygd, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm på Sportfiskarnas hemsida.

Sportfiskarna har gått igenom januariavtalet, och gläds bland annat åt det generella stoppet för bottentrålning i skyddade områden.

– Bottentrålningens negativa effekter på de marina ekosystemen och särskilt i marina skyddade områden har diskuterats länge utan några större insatser från svenska myndigheter. Att trålgränsen därtill inte flyttats längre ut från kusten till gagn för fiskbestånden och mer skonsamma fiskemetoder har vi länge tyckt är märkligt, säger Sten Frohm.

Andra punkter som de lyfter är försöken med kameraövervakning av fiskefartyg för att se till att utkastförbudet efterlevs ska genomföras, och att subventioner som leder till överfiske ska fasas ut, samtidigt som det hållbara småskaliga fiskets konkurrenskraft värnas.

Hela Sportfiskarnas artikel hittar du här:

Läs om hotet mot fjällfisken:

Fjällfisk hotas av försurning – här märks det nya skador

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta