[/caption] " /> Regnbåge i Rapala Cup | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Regnbåge i Rapala Cup

Elias Sundqvist gör entré i Rapala Cup med en regnbåge från Faxälven.

Elias Sundqvist från Strömsund fiskade i Faxälven när en Regnbåge högg. Självklart anmäler han fångsten till Rapala Cup. Eftersom han är bland de första 400 att anmäla sin första fisk blir han belönad med en Rapala-vobbler från Normark.
– Jag kastade ut cirka 50 meter och fisken nappade direkt. Den hoppade och sprattlade väldigt mycket, säger Elias Sundqvist i sin anmälan till Rapala Cup.
Han såg att fisken var riktigt stor och förstod att det skulle bli svårt att få upp den. Efter en hård kamp kunde han till slut håva fisken. Vågen visade 2,5 kilo och fisken högg på en Lottospinnare.
– Det kallar jag en bra start på fiskesommaren, avslutar Elias.
Här kan se alla fångster och deltagare i Rapala Cup.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta