Joel Abrahamsson, rekordhållare på att dra haj från kajak, sällar sig till de tusentals som vill att Östersunds kommun återställer Långforsen i Långan. " /> Joel Abrahamsson skickar brev om Långfors | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Anders Holm
Nu drar Joel Abrahamsson iväg ett brev till Östersunds kommun och kommunalrådet AnnSofie Andersson. Foto: Anders Nicander
Joel Abrahamsson skickar brev om Långfors

Joel Abrahamsson, rekordhållare på att dra haj från kajak, sällar sig till de tusentals som vill att Östersunds kommun återställer Långforsen i Långan.

Joel Abrahamsson har många strängar på sin lyra. Fiske från kajak är något han brinner för, och i höstas blev han världsberömd efter att ha fångat en håkäring från kajak. Joel slog det gamla rekordet ordentligt, håkärringen vägde otroliga 556 kilo.
Men nu drar Joel iväg ett brev till Östersunds kommun och kommunalrådet AnnSofie Andersson, istället för att dra upp haj. I brevet uppmanas kommunen att som ägare av Jämtkraft verkställa beslutet från i våras att ta bort kraftverksresterna och återställa forsen till gagn för biologisk mångfald och sportfisketurism.
– Jag sysslar mest med fiske efter stora fiskar i sjöar och hav, men självklart ställer jag upp för att forsarna i åar och älvar bevaras för miljön och inte byggs ut med vattenkraft, menar Joel.

Tidigare har Gunnar Westrin, känd flugfiskenestor och författare, Marko ”Markoolio Lehtisalo, känd artist, och den kända gruppen Weeping Willows skickat brevet tillkommunen med vädjan att ta ett riktigt bra beslut för miljön i stort, och samtidigt uppmanat andra att göra samma sak.
Här kan du hjälpa till och genom att skicka ditt brev också.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta