Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Rekordfiske i Gösfestivalen

Trots regn och blåst kom 88 team till start vid Gösfestivalen i Åsunden – och fick uppleva ett riktigt rekordfiske.
Det blev rekord i antalet fångade gösar när den tionde upplagan av Göstfestivalen avgjordes. Somliga team hade rena drömfisket, exempelvis segrande Swordfish som fick sexton godkända gösar och Team Safir och Team Ismo, som hade vardera elva godkända. Ett team som valde att inte väga in hade fått hela 60 gösar, dock endast tre som höll måttet. Ett exempel på att återväxten av gös i Åsunden är god, menar tävlingsledaren Johan Amby.
Gott om gös, men vikterna var inte så imponerande. Team Snarje fångade tävlingens största med en fisk på 3600 gram.
Som vanligt var prisbordet av hög klass tack vare samarbete med Wollmars Sportfiske. Segrarteamet fick 7 200 kronor, fritt deltagande i nästa års Gösfestival samt en pokal.
Svenne Andersson

Gösfestivalen är en opretentiös tillställning där man inte behöver mycket mera än en eka, ett par spöhållare och lite gott humör.

Gösfestivalen är en opretentiös tillställning där man inte behöver mycket mera än en eka, ett par spöhållare och lite gott humör.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta