Rekordhållare x 3

Den inbitne specimenfiskaren Rickard Linderot har redan två svenska rekord i sin imponerande meritlista (gräskarp och sutare). Nu har den unge fiskespecialisten snart ett tredje rekord att lägga till listan − ruda.
Det var under julis värmebölja som han prickade helt rätt dag och slog till igen. Tillsammans med Sveriges meste storfiskare, Ola Esbjörnsson, styrde Linderot kosan till Paviken för att försöka knipa en riktigt stor ruda. Och givetvis lyckades de. Duon fångade inte många, utan bara ett fåtal, rudor. Men istället tog de två största som tagits där någonsin. Bara Kristofers Smebys nuvarande rekord på 3 000 gram klämmer sig in bland de största. Esbjörnsson nosade först på den gamla rekordvikten med en magnifik ruda på hela 2 970 gram. Men herr Linderot tänkte bli värre och slog snart till med en ruda som vägdes till hektot mer: hela 3 070 gram. Den 53 centimeter långa fisken narrades på flötmete med bröd och var Linderots andra ruda i Paviken någonsin …
Hans segervrål, med orden ”Yes! Nummer tre!” ekade över nejden och syftade förstås på att han med stor sannolikhet nu kan titulera sig trippel rekordhållare. Mycket mäktigt eftersom alla hans tre rekordfiskar är arter som många härdade storfiskjägare ägnar många dagar per år för att försöka komma åt.
Rekordrudan och vägningen kunde bland annat bevittnas av undertecknad och fisken simmar åter i sjön. Nu kommer säkerligen debatten om Pavikenrudornas ursprung och genetik åter blossa upp. För närvarande pågår en undersökning som förhoppningsvis ska ge svaret på om fiskarna är rudor, silverrudor, hybrider eller något annat. Fiskejournalen återkommer i ärendet.
Nicka Hellenberg

Rickard Linderot med rudan som kan ge honom det tredje svenska rekordet. (Foto: Nicka Hellenberg)

Rickard Linderot med rudan som kan ge honom det tredje svenska rekordet. (Foto: Nicka Hellenberg)

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...