Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Rekordintresse för riksdagsutfrågning

Kjell Jansson, vd på Svensk Energi, fick rycka in när Jämtkrafts Anders Ericsson avböjt att medverka som talare. (Foto: Morgan Fihn)

Under onsdagen hölls en öppen utfrågning i riksdagen där vattenkraft och biologisk mångfald i rinnande vatten avhandlades. Älvräddarna och Sportfiskarna var nöjda med hur deras information mottogs av närvarande riksdagsledarmöter.
Fiskejournalen fanns på plats i riksdagshuset för att bevaka utfrågningen. Irene Oskarsson, ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, hälsade välkomna och konstaterade att uppslutningen från departementen i kammarsalen, överträffar alla sammankomster under hennes fem år i riksdagen.
Inledningsvis fick företrädare från vattenkraften samt miljö- och sportfiskeorganisationer föra fram sina kunskaper och åsikter. Stefan Nyström talade för Sportfiskarna och Christer Borg för Älvräddarna. Från början var det meningen att Jämtkrafts vd Anders Ericsson skulle föra svensk Energis talan, men han avböjde.
Svensk Energi i hetluften

Det var istället vd:n på svensk Energi, Kjell Jansson, som fick de flesta frågorna från riksdagsmännen. Nina Lundström (fp) påpekade att kraftbolagen verkar sakna motivation till att vidta åtgärder för att skydda den biologiska mångfalden. Hon frågade Kjell Jansson om lagstiftning är den enda lösningen till att skapa den saknade motivationen. Kjell Jansson menade dock  att “Det görs väldigt mycket utöver lagstiftningen”.
Anders Ericsson, Jämtkraft, klarade sig inte helt undan frågor från sin åhörarplats. Per Åsling (C) undrade om det kunde förväntas att Jämtkraft skulle gå i fronten för alla kraftbolag i och med sin nya miljöfond. Svaret från Anders var att ”Det får framtiden utvisa”.
Stefan Nyström, Sportfiskarna, var nöjd med dagen och så var även Christer Borg från Älvräddarna.
– Det kändes absolut som vi nådde fram med vårt budskap till riksdagsmännen.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta