Rekordintresse för riksdagsutfrågning

Kjell Jansson, vd på Svensk Energi, fick rycka in när Jämtkrafts Anders Ericsson avböjt att medverka som talare. (Foto: Morgan Fihn)

Under onsdagen hölls en öppen utfrågning i riksdagen där vattenkraft och biologisk mångfald i rinnande vatten avhandlades. Älvräddarna och Sportfiskarna var nöjda med hur deras information mottogs av närvarande riksdagsledarmöter.
Fiskejournalen fanns på plats i riksdagshuset för att bevaka utfrågningen. Irene Oskarsson, ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, hälsade välkomna och konstaterade att uppslutningen från departementen i kammarsalen, överträffar alla sammankomster under hennes fem år i riksdagen.
Inledningsvis fick företrädare från vattenkraften samt miljö- och sportfiskeorganisationer föra fram sina kunskaper och åsikter. Stefan Nyström talade för Sportfiskarna och Christer Borg för Älvräddarna. Från början var det meningen att Jämtkrafts vd Anders Ericsson skulle föra svensk Energis talan, men han avböjde.
Svensk Energi i hetluften
Det var istället vd:n på svensk Energi, Kjell Jansson, som fick de flesta frågorna från riksdagsmännen. Nina Lundström (fp) påpekade att kraftbolagen verkar sakna motivation till att vidta åtgärder för att skydda den biologiska mångfalden. Hon frågade Kjell Jansson om lagstiftning är den enda lösningen till att skapa den saknade motivationen. Kjell Jansson menade dock  att “Det görs väldigt mycket utöver lagstiftningen”.
Anders Ericsson, Jämtkraft, klarade sig inte helt undan frågor från sin åhörarplats. Per Åsling (C) undrade om det kunde förväntas att Jämtkraft skulle gå i fronten för alla kraftbolag i och med sin nya miljöfond. Svaret från Anders var att ”Det får framtiden utvisa”.
Stefan Nyström, Sportfiskarna, var nöjd med dagen och så var även Christer Borg från Älvräddarna.
– Det kändes absolut som vi nådde fram med vårt budskap till riksdagsmännen.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...