Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Rekordintresse för riksdagsutfrågning

Kjell Jansson, vd på Svensk Energi, fick rycka in när Jämtkrafts Anders Ericsson avböjt att medverka som talare. (Foto: Morgan Fihn)

Under onsdagen hölls en öppen utfrågning i riksdagen där vattenkraft och biologisk mångfald i rinnande vatten avhandlades. Älvräddarna och Sportfiskarna var nöjda med hur deras information mottogs av närvarande riksdagsledarmöter.
Fiskejournalen fanns på plats i riksdagshuset för att bevaka utfrågningen. Irene Oskarsson, ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, hälsade välkomna och konstaterade att uppslutningen från departementen i kammarsalen, överträffar alla sammankomster under hennes fem år i riksdagen.
Inledningsvis fick företrädare från vattenkraften samt miljö- och sportfiskeorganisationer föra fram sina kunskaper och åsikter. Stefan Nyström talade för Sportfiskarna och Christer Borg för Älvräddarna. Från början var det meningen att Jämtkrafts vd Anders Ericsson skulle föra svensk Energis talan, men han avböjde.
Svensk Energi i hetluften

Det var istället vd:n på svensk Energi, Kjell Jansson, som fick de flesta frågorna från riksdagsmännen. Nina Lundström (fp) påpekade att kraftbolagen verkar sakna motivation till att vidta åtgärder för att skydda den biologiska mångfalden. Hon frågade Kjell Jansson om lagstiftning är den enda lösningen till att skapa den saknade motivationen. Kjell Jansson menade dock  att “Det görs väldigt mycket utöver lagstiftningen”.
Anders Ericsson, Jämtkraft, klarade sig inte helt undan frågor från sin åhörarplats. Per Åsling (C) undrade om det kunde förväntas att Jämtkraft skulle gå i fronten för alla kraftbolag i och med sin nya miljöfond. Svaret från Anders var att ”Det får framtiden utvisa”.
Stefan Nyström, Sportfiskarna, var nöjd med dagen och så var även Christer Borg från Älvräddarna.
– Det kändes absolut som vi nådde fram med vårt budskap till riksdagsmännen.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta