Release `em på Vaeröy

Under andra dagen av Fiskejournalens läsarresa till Vaeröy satsade vi på hälleflundra. Fisket var trögt. men vad gör det när solen skiner och man är på en av världens vackraste platser. Vi kan dock konstatera att Fiskejournalen och CWC:s projekt Release `em fått gensvar.
Att hälleflundran är en lysande matfisk är vida känt. Ändå väljer många att släppa tillbaka, åtminstone en del av, sina flundror. Göran Roberts, vida berest sportfiskare med flera Vaeröybesök på sitt samvete, valde att låta sin hälleflundra simma vidare. Fisket är mer än fångsten, konstaterar han och belönas med en stilig keps.
Tanken bakom Release `em är att sportfisket ska ta sitt ansvar och inte skatta hälleflundrabeståndet för hårt. Även om det inte finns några tecken på att bestånden i dessa vatten i Nordnorge minskar tror vi, och många med oss, på en sund återhållsamhet när det gäller att behålla fångad fisk.
Anders Nicander

Gunnar Rikards valde att släppa tillbaka sin hälleflundra och belönades med den här snygga kepsen. (Foto: Håkan Otterberg)

Göran Roberts valde att släppa tillbaka sin hälleflundra och belönades med den här snygga kepsen. (Foto: Håkan Otterberg)

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...