Remissvar på ”vattenförslaget”

Hur vill vi att framtiden ska se ut för våra svenska vatten? Sportfiskarna har nu gett sitt remissvar på "vattenförslaget". Foto: Mathias Larsson

Förslag om vattenförvaltning och åtgärdsprogram för havsmiljön har varit ute på remiss till olika berörda instanser. Åsikterna i remissvaren verkar gå vitt isär.
Av det flöde av pressmeddelanden som når Fiskejournalens redaktion, så verkar reaktionerna på förslagen ha landat väldigt olika. Medan LRF och vissa kommuner nästan går i taket över det de kallar orealistiska och extrema förslag, så tycker istället Sportfiskarna att farten i det konkreta åtgärdsarbetet måste skruvas upp.
Sportfiskarna har i sitt remissvar lagt fokus på frågor som berör biologisk mångfald och påverkan på våra vattendrag. Man menar att den samhällsekonomiska nyttan, i form av turism och sportfiske, som man kan dra av ett restaurerat vattendrag måste vägas in i en större utsträckning.

Sportfiskarna menar att farten i åtgärdsarbetet måste skruvas upp.

För åtgärdsprogrammet för havsmiljön har Sportfiskarna fokuserat på tillståndet för våra fiskbestånd. Situationen för många av bestånden längs våra kuster är mycket dyster. Sportfiskarna poängterar att, trots detta, får bottentrålning fortsätta både i marina skyddade områden och alltför nära den svenska kustlinjen.
– Ambitionsnivån att återfå våra fiskbestånd måste vara högre om vi ska kunna uppnå god miljöstatus i Sveriges havsområden, säger Sportfiskarnas fiskevårdschef Markus Lundgren.
I dagsläget har vi på Fiskejournalen endast en fragmentarisk bild av hur remissvaren ser ut och den närmaste tiden kommer att utvisa i vilken riktning Sverige kommer gå när det gäller våra vatten.
Här kan ni läsa Sportfiskarnas artikel och hela remissvar.

 

Annons
AKTUELLT

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...