Förslag om vattenförvaltning och åtgärdsprogram för havsmiljön har varit ute på remiss till olika berörda instanser. Åsikterna i remissvaren verkar gå vitt isär. " /> Remissvar på "vattenförslaget" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Hur vill vi att framtiden ska se ut för våra svenska vatten? Sportfiskarna har nu gett sitt remissvar på "vattenförslaget". Foto: Mathias Larsson
Remissvar på ”vattenförslaget”

Förslag om vattenförvaltning och åtgärdsprogram för havsmiljön har varit ute på remiss till olika berörda instanser. Åsikterna i remissvaren verkar gå vitt isär.
Av det flöde av pressmeddelanden som når Fiskejournalens redaktion, så verkar reaktionerna på förslagen ha landat väldigt olika. Medan LRF och vissa kommuner nästan går i taket över det de kallar orealistiska och extrema förslag, så tycker istället Sportfiskarna att farten i det konkreta åtgärdsarbetet måste skruvas upp.
Sportfiskarna har i sitt remissvar lagt fokus på frågor som berör biologisk mångfald och påverkan på våra vattendrag. Man menar att den samhällsekonomiska nyttan, i form av turism och sportfiske, som man kan dra av ett restaurerat vattendrag måste vägas in i en större utsträckning.

Sportfiskarna menar att farten i åtgärdsarbetet måste skruvas upp.

För åtgärdsprogrammet för havsmiljön har Sportfiskarna fokuserat på tillståndet för våra fiskbestånd. Situationen för många av bestånden längs våra kuster är mycket dyster. Sportfiskarna poängterar att, trots detta, får bottentrålning fortsätta både i marina skyddade områden och alltför nära den svenska kustlinjen.
– Ambitionsnivån att återfå våra fiskbestånd måste vara högre om vi ska kunna uppnå god miljöstatus i Sveriges havsområden, säger Sportfiskarnas fiskevårdschef Markus Lundgren.

I dagsläget har vi på Fiskejournalen endast en fragmentarisk bild av hur remissvaren ser ut och den närmaste tiden kommer att utvisa i vilken riktning Sverige kommer gå när det gäller våra vatten.
Här kan ni läsa Sportfiskarnas artikel och hela remissvar.

 

Mest läst
Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta