Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Varje år stjäls mellan 2000 och 2500 båtmotorer enligt statistik från BRÅ. Foto: Yamaha
Riksdagen vill se krafttag mot stölderna inom båtbranschen

Både Tullverket, båtbranschen och andra aktörer har krävt krafttag mot de omfattande problemen med båtmotorstölder. Snart kanske en efterlängtad lagändring kan vara på gång – om regeringen lyssnar.

Från och med 1 november får Tullverket rätt att starta förundersökningar vid fler typer av brott. Regeringen hade föreslagit lagändringar som bland annat innebär att Tullverkets rätt att inleda förundersökningar utvidgas till att gälla även brott som innehav eller bruk av narkotika, innehav av dopningsmedel och innehav av hälsofarliga varor.
I samband med att detta förslag röstades igenom så skickade även riksdagen med en uppmaning till regeringen, nämligen att den bör se över och återkomma med förslag som förstärker Tullverkets möjligheter att bekämpa brott, exempelvis i samband med stölder av båtmotorer. 

Med andra ord bör Tullverket enligt riksdagen få rätt att beslagta och stoppa misstänkt stöldgods från att föras ut ur landet.
En aktör som flitigt bevakat denna fråga är Yamaha Motor Scandinavia.
– Det här är ett otroligt angeläget problem och vi ställer oss frågande till varför regeringen inte direkt föreslog en lagändring som skulle gett Tullverket de befogenheter de behöver för att kunna beslagta stulna båtmotorer och annat stöldgods. Både bransch och riksdag vill se denna ändring och vi hoppas nu att regeringen skyndsamt tar till sig av riksdagens tillkännagivande om att ytterligare stärka Tullverkets brottsbekämpande verksamhet, säger Christopher Sjöblom på Yamaha Motor Scandinavia i ett uttalande.

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Finns det något hopp för Östersjötorsken? Ja, det hoppas aktörerna kring den nya forskningsstationen på Gotland. Foto: Laurence
Här är den nya vaggan för krisande Östersjötorsken

Många torskvänner riktar nu blickarna mot Gotland, där det pågår ett projekt som kan bli Östersjötorskens räddning. Sportfiskarna har nämligen fått de första torskarna levererade till sin forskningsstation Ar.

Det är SLU:s forskningsskepp Svea som kommit med en last, som kan visa sig vara sällsynt värdefull för Östersjöns ekosystem. Det handlar om 150 torskar, som till det yttre verkar vara i god kondition. De kommer nu att vara en levande del av demonstrationsprojektet ”ReCod-utsättning av småtorsk i Östersjön”.
Värd för projektet är Uppsala universitet, i samarbete med stiftelsen BalticWaters2030 och Sportfiskarna.

Förhoppningen är att de aktuella torskarna ska bli föräldrar till många yngel, som kommer att få simma ut i havet när de är redo. Sportfiskarnas projektledare Lars Vallin fick påhälsning av TV4 när torskarna släpptes ut i bassängerna.

– Tricket i det här projektet är att försöka knuffa torskens utveckling förbi äggstadiet som är en flaskhals. I forskningsstationen kommer äggen att utvecklas till yngel i de svarta behållarna i ett kylrum, berättar han i intervjun.

Här kan du se hela inslaget!

Du kanske även gillar detta