Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Riskfritt att förgifta

Naturen kommer alltid i andra hand och att förstöra den ses sällan som ett brott. (Foto: Anders Nicander)

Den petrokemiska industrin i Stenungsund tycks stå över lag och rätt. Fiskdöd och giftutsläpp i havet är i det närmaste vardagsmat. Ändå ställs ingen till svars för miljöbrotten.
I dagens Göteborgs-Posten tittar man närmare på verksamheten och konstaterar att petrokemiföretagen i Stenungsund anmälts för miljöbrott nio gånger sedan millennieskiftet. Varav tre de sista åtta månaderna. Hittills har ingen anmälan lett till åtal.
Senaste incidenten ägde rum i slutet av november då dödades hundratals lekande havsöringar och stora mängder ål. Ålen är som bekant akut utrotningshotad och den utsläppsdrabbade bäcken höll uppseendeväckande mycket ål. Ett utsläpp av lut från Perstoro Oxos fabrik var orsaken till fiskdöden den gången.
Återigen slås man av hur lätt man kommer undan med miljöbrott när samhället, från kommun till rättsväsende, väljer att inte se.
Du läser GP:s artikel här.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta