Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Rivstart på vårfisket

Glenn Carolusson från Uddevalla har gjort en riktig rivstart med vårfisket efter gädda. Ett par lyckade fiskedagar i april resulterade i tre anmälningar till 100-klubben.
Glenn började vårfisket i Vänersborgsviken den 11 april och konstaterade genast att gäddorna var bra på hugget. Det blev inte mindre än 21 gäddor till hon och hans fiskekompis.
”Dom tre minsta vägde runt tre kilo. Kl.19.05 tog en vänerdam på 101 centimeter och 9,1 kilo min Big Bandit och lyckan var fulländad. Naturligtvis simmar alla gäddor fortfarande där dom hör hemma”, skriver Glenn i anmälan till 100-klubben.
En vecka senare var han ute igen och då small det dubbelt. Två gäddor på dryga metern gav Glenn en härlig start i Meterligan.
Svenne Andersson

En snygg och välfödd Vänerngädda på 101 centimeter och hela 9,1 kilo.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta