Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Rödingar på rymmen

Det är ännu oklart hur många rödingar som smitit från kassodlingarna Landösjön. (Foto: Svanthe Harström)

Minst 30 000 rödingar har rymt från en odling i Landösjön, Jämtland. Det är uttrar som varit i farten och gjort hål i en av nätkassarna. Detta skriver Länstidningen i Östersund.
Personalen från företaget Svensk fjällröding, som bedriver odling i Landösjön, hade under senare tid upptäckt döda rödingar som flutit omkring i odlingskassarna. Då dessa hade bitmärken misstänkte man att utter hade tagit sig in i kassodlingen. Elin Simonsson är platschef på odlingen och hon beskriver upptäckten av rymningarna.
– Vi tömde då en av kassarna med slaktfärdig fisk för att se om uttern gjort någon skada på själva kassen. När vi lyfte upp den såg vi flera stora hål och där har cirka 30 000 rödingar som vägde cirka 700 gram styck rymt ut i sjön. Vi hittade också mycket fisk som uttern bitit ihjäl.
Man vet fortfarande inte om antalet rymlingar stoppar vid 30 000.

– Det är svårt att veta, men jag tror knappast att den bara gjort hål på en. Med lite otur är många av våra kassar skadade och det kan ha försvunnit mycket mer fisk från dem, säger Elin till Länstidningen.
Här kan du läsa hela artikeln.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta