Just nu:
Annons

Nyheter

3 veckor sedan Sverige Fiskejournalen
Längtar du till sommaren? Se till att boka ditt fiskeäventyr i god tid eftersom trycket är hårt på många ställen. Foto: Anders Lundin
Rusning efter kort – så är läget inför fiskesäsongen!

Hösten 2020 uppmärksammades ett allt högre sportfiskeintresse över hela landet. Men flera anläggningar som tidigare satsat på utländsk turism har behövt tänka om. I stället satsats det nu på en ökad inhemsk sporfisketurism som bidragit till flera försäljningsrekord hos många fiskekortsområden.

Frågan vi ställer oss är om intresset kommer att fortsätta även under kommande sommar? Allt om Flugfiske har frågat några av landets största sportfiskeanläggningar om hur den gångna säsongen gick samt om bokningsläget inför 2021.

Hökensås Sportfiske (Mårten Fredriksson)
Säsongen startade trevande, men under maj vände det och därefter gick vi mot en av de bästa säsongerna någonsin. Vi ökade kortförsäljningen med 25 procent, vilket är fantastiskt roligt. Bokningsläget ser ljust ut, vi spår en riktigt bra säsong. De utländska kunderna avvaktar fortfarande, men den inhemska turismen verkar slå alla rekord. Vi är så glada över att få vara en del av ett ökat friluftsintresse som syns över hela landet.

Harasjömåla (Håkan Aronsson)

Föregående år var märklig. Initialt gick det trögt, men efter midsommar vände det och därefter fick vi vår bästa säsong någonsin. Vi har aldrig tidigare haft så mycket förbokat som inför kommande säsong. Intresset för fisket i våra sjöar är stort, likaså är det många som bokat kort i Flugströmmen. Det finns fiskekort kvar i Flugströmmen men söktrycket har varit extremt högt.


Mörrum (Ida-Maria Rigoll)
För oss blev det till sist ändå ganska bra. Våren gick hemskt dåligt, men under maj månad vände det och allt blev som vanligt igen. Säsongen fortsatte sedan med gott om besökare till slutet av säsongen. Vissa avvaktar inför premiären, då det fortfarande finns kort kvar. Utöver premiären är det stor efterfrågan på säsongskort. Sammantaget är känslan att det kommer att bli en välbesökt säsong.

Kultsjögården Fiskecentrum Saxnäs (Mats Byström)
Sommarsäsongen var riktigt bra, klart fler besökare än normalt. Både fjäll- och fisketursimen ökade. Särskilt roligt var att vi hade gott om förstagångsbesökare, i stort hade vi enbart besökare från Sverige. Det som är bokningsbart är fullbokat. Fiskekorten i Ransaråns populära Nedre- och Övre sel är näst intill fullbokade, enstaka kort finns att boka i maj och i augusti.

Länsstyrelsen Västerbotten (Tor-Leif Eriksson)
Vi har sett en ökning av antalet sålda fiskekort på statens vatten.  Förhoppningsvis får allt fler upp ögonen för den svenska naturen. Men det är jättesvårt att veta om kommande säsong blir lika bra som föregående. Hur trycket ser ut på de kvoterade vattnen vet vi ännu inte, sista ansökan för de vattnen är 1/5 och först därefter vet vi hur efterfrågan har varit.

Tjuonajokk fiskecamp (Robert Hansson)
På förhand såg det riktigt bra ut, vi hade gott om bokade dagar på campen. Men tyvärr fick vi, av naturliga själ, många avbokningar vilket resulterade i färre gäster än annars. Anledningen beror på att vi har många utländska gäster som varit begränsade av alla reserestriktioner. De besökare vi hade var i första hand från Sverige. Än så länge känns det lite avvaktande. Normalt bokar de flesta långt i förväg, men i år verkar många vänta för att se hur restriktionerna kring pandemin utvecklas.

Sammanställt av Johan Klingberg

Relaterad nyhet från din region
43 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Andreas Hagström tar över rodret på Beason båtar efter Peter Hedqvist. Foto: Privat
Fiskeprofil blir ny kapten på klassiskt båtföretag

Båtbranschen rider på en framgångsvåg, och både nya och gamla aktörer tar utvecklingen framåt. Nu står det klart att klassiska Beason Båtar får en ny ägare, nämligen i form av Andreas Hagström från Mariestad.

Andreas tar över efter Peter Hedqvist, som styrt skutan på Beason Båtar sedan 2006. Han kommer dock att vara kvar inom företaget, både med att bygga båtar och ta fram nya båtmodeller tillsammans med Andreas.
– Inom kort kommer vi presentera en modell som fyller ett hålrum i det nordiska sportfisket, meddelar Andreas Hagström.

Det ska tilläggas att Andreas Hagström, som är ett välkänt namn inom trollingkretsar, sedan tidigare driver Mariestads Marina. Enligt dem själva är intresset för välbyggda sportfiskebåtar som tål det nordiska klimatet stort, att och Beason är många sportfiskares ”drömbåt”.

Du kanske även gillar detta