Många trodde att en miljöanpassning av vattenkraften var på gång, men socialdemokraterna verkar nu vilja annorlunda. " /> S vill inte miljöanpassa vattenkraften | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
S vill inte miljöanpassa vattenkraften

Många trodde att en miljöanpassning av vattenkraften var på gång, men socialdemokraterna verkar nu vilja annorlunda.

Planerna på att ställa samma miljökrav på vattenkraften som på annan miljöpåverkande verksamhet ser ut att gå i stöpet. Det framgår bland annat av en intervju från SVT som sändes i Mittnytt igår.
Socialdemokraternas energipolitiske talesman Ingemar Nilsson ifrågasätter nu den utredning som skulle ligga till grund för förändringen.
– Att nypröva all svensk vattenkraft enligt miljöbalken, det är inte genomförbart som vi ser det. Det skulle innebära betydande inskränkningar i vattenkraftproduktionen, säger Ingemar Nilsson från Västernorrland.
Älvräddarna, som hoppats mycket på vattenverksamhetsutredningens förslag, är oroade över Nilssons utspel.
– Vi är medvetna om att vi behöver svensk vattenkraft, den är oerhört viktig för det svenska samhället men däremot måste den miljöanpassas precis som all annan energiproduktion, säger Älvräddarna ordförande Christer Borg.
Se Mittnytts inslag med Ingemar Nilsson (S) och Christer Borg, Älvräddarna.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta