Det kommer oroande rapporter från nätfiskarna i finska Jakobstad. Enligt Yle Nyheter gör den stora sälstammen att fisket efter sik nästan blir helt omöjligt. " /> Sälarna tar all sik i östra Östersjön | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Mathias Arnham
Sälarna tar all sik, enligt fiskarna i finska Jakobstad. Foto: Dan Sloane, Flickr
Sälarna tar all sik i östra Östersjön

Det kommer oroande rapporter från nätfiskarna i finska Jakobstad. Enligt Yle Nyheter gör den stora sälstammen att fisket efter sik nästan blir helt omöjligt.
Jakobstad ligger ungefär i höjd med Umeå, med kust mot Bottenviken, och höstfisket efter sik är traditionellt mycket viktigt för de lokala fiskarna. Men det har blivit allt sämre och i år har det nått en ny botten, enligt Yle nyheter.
– Det verkar som om Jakobstadsregionen skulle ha drabbats fullt ut i höst av sälproblematiken, problemen har kanske varit lite mindre tidigare där än de som länge funnits i Kvarkenregionen, säger verksamhetsledare Guy Svanbäck vid Österbottens fiskarförbund till tidningen.
I texten konstaterar fiskaren Roland Semskar att det finns sik – men att den bara bli mat åt sälarna. Han tycker att sälstammen i Östersjön är alldeles för stor och förespråkar ökad jakt.

 

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta