[/caption] " /> Säljstopp för vietnamesiska räkor | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Säljstopp för vietnamesiska räkor

Enligt beslut i EU-kommissionen ska partier med räkor från Kina, Vietnam och Indonesien kontrolleras vid gränsen för att om möjligt stoppa räkor som innehåller den förbjudna antibiotikan. (Foto: Morgan Fihn)

Nu har miljökontoret i Skåne återigen stoppat ett parti odlade räkor. De innehåller en sorts antibiotika som inte får finnas i livsmedel. Detta rapporterar Skånskan.se.
I början av juli kunde Fiskejournalen rapportera att ett stort parti odlade vietnamesiska räkor stoppats av miljökontoret i Skåne. Nu har det hänt igen och även denna gång är det importföretaget Seamaid som är inblandat.
En stickprovskontroll av gränsskyddet i Helsingborg visade att räkorna innehöll halter av kloramfenikol, en slags antibiotika som används huvudsakligen för behandling av ögoninfektion hos människor. Partiet på 20 ton förvaras i dag hos företaget Frysboxens frys i Stoby där importören Seamaid hyr lagerutrymme. Enligt Seamaid har räkorna bara hunnit ut till grossister och ännu inte nått några butiker. Enligt skånskan.se har räkorna belagts med saluförbud med hänvisning till livsmedelslagen.
Läs tidigare notiser.
Naturskyddsföreningen berättar mer om jätteräkor hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta