[/caption] " /> Säljstopp för vietnamesiska räkor | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Säljstopp för vietnamesiska räkor

Enligt beslut i EU-kommissionen ska partier med räkor från Kina, Vietnam och Indonesien kontrolleras vid gränsen för att om möjligt stoppa räkor som innehåller den förbjudna antibiotikan. (Foto: Morgan Fihn)

Nu har miljökontoret i Skåne återigen stoppat ett parti odlade räkor. De innehåller en sorts antibiotika som inte får finnas i livsmedel. Detta rapporterar Skånskan.se.
I början av juli kunde Fiskejournalen rapportera att ett stort parti odlade vietnamesiska räkor stoppats av miljökontoret i Skåne. Nu har det hänt igen och även denna gång är det importföretaget Seamaid som är inblandat.
En stickprovskontroll av gränsskyddet i Helsingborg visade att räkorna innehöll halter av kloramfenikol, en slags antibiotika som används huvudsakligen för behandling av ögoninfektion hos människor. Partiet på 20 ton förvaras i dag hos företaget Frysboxens frys i Stoby där importören Seamaid hyr lagerutrymme. Enligt Seamaid har räkorna bara hunnit ut till grossister och ännu inte nått några butiker. Enligt skånskan.se har räkorna belagts med saluförbud med hänvisning till livsmedelslagen.
Läs tidigare notiser.
Naturskyddsföreningen berättar mer om jätteräkor hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta