Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Satsa på hållbar sushi!

Satsa på råvaror som kommer från hållbara fiskbestånd, uppmanar Världsnaturfonden (WWF) svenska fisk- och sushirestauranger. För att uppmuntra restauranger att ställa upp startar WWF en tävling.
Den restaurang som mest bidragit till skyddet av hotade fiskarter kommer att vinna, säger WWF i ett pressmeddelande om sin nya kampanj. I den uppmanar organisationen restauranger att fasa ut rödlistade fiskarter, enligt WWF-guiden, från menyn. I början av 2012 koras vinnaren.
– Restauranger och grossister har en stor möjlighet att påverka, förändra och bidra till en ökad konsumtion av ”gröna” fiskar.  Tänk nytt – fasa ut rödlistade arter och skaldjur från sushimenyerna och satsa mer på miljömärkta alternativ och hållbart producerade lokala och säsongsanpassade råvaror, säger Inger Näslund, expert på fiskefrågor på WWF.
Tillsammans med andra naturskyddsorganisationer och folk från restaurangnäringen har WWF skrivit en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Svenne Andersson

Konsumtionen av sushi hotar den biologiska mångfalden, eftersom många av råvarorna kommer från rödlistade fiskarter. (Foto: Bruno Arnold, WWF)

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta