Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
En drömfisk som passerade 10-kilosstrecket. Foto: Privat
Satsning på småtimmarna gav den riktigt stora gösen

Det sägs att morgonstund har guld i mun. Detta kan Chrille Andersson från Veberöd intyga sedan han fått sitt livs gös efter en tidig morgonsatsning.

Chrille Andersson tvekade om han verkligen skulle ge sig ut på fisketur under söndagen, med tanke på att vindarna var ogästvänliga. Redan klockan 03.00 satt han ändå i båten, och det var ett beslut som han aldrig kommer att ångra.
– Jag hittade flera stora ekon som jag släppte på, men de var inte alls intresserade. Solen kom upp och när jag hade fått några mindre gösar så hittade jag detta stora eko, pelagiskt på sju meters djup, berättar Chrille Andersson för Fiskejournalen.
Det var alltså drömgösen som gjorde honom sällskap på morgontimmarna.
Frågan var bara om den ville äta frukost?

– Jag släpper ned en Westin twin teez Glammy Svea 8 tum, och stannar cirka en meter över ekot. Den stiger direkt och hugger! Mothugget tog totalt tvärstopp, när jag väl landet fisken i håven så inser jag att detta är ett nytt personligt rekord.
Den magnifika gösen vägde in på hela 10 720 gram och var 93 centimeter lång.
– Som jag har kämpat för detta! Vilken söndag detta blev, konstaterar en lycklig fångstman.

Relaterad nyhet från din region
34 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Här ringlar den prisade fiskvägen fram. Foto: Göran Billeson
Här är fina fiskvägen som tog hem förstapriset

Att bygga fiskvägar förbi kraftverk och andra vandringshinder brukar applåderas av både sportfiskare och älvräddare. Nu framhåller även arkitekter satsningen på den nya fiskvägen vid Nykvarnsholmen i Linköping.

Sveriges Arkitekter i Östergötland har nämligen utsett fiskomlöpet vid vattenkraftverket Nykvarnsholmen till vinnare av årets arkitekturpris 2020. Detta är en av de största naturvårdssatsningarna i i Linköpings historia.

– Det är jätteroligt att det här spännande och viktiga projektet uppmärksammas av Östergötlands arkitekter. När det gäller vårt fiskomlöp var det självklart viktigt att det skulle vara vacker, men det primära för oss var att uppnå en biologisk funktion vilket vi lyckats med. En stor mängd fisk, bland annat asp, har vandrat genom fiskomlöpet under 2020, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef för Vattenkraft på Tekniska verken.

Ur motiveringen går det bland annat att läsa:

”Nykvarnsholmen är ett positivt bidrag i Linköpings stadsmiljö med fokus på behov och värden för både människor och natur. På platsen möts natur, historia, pedagogik, teknik och estetik. Tekniska förutsättningar har vävts samman med värden för vistelse och ekologi till en helhet som respekterar och ansluter väl till sitt sammanhang”.

Du kanske även gillar detta